Vrije Boekhandel

Architectuur in Nederland (jaarboek 2016-2017)


Architectuur in Nederland is al 30 jaar een onmisbaar
overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Het Jaarboek vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst.
De driekoppige redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden, met bijzondere aandacht voor het opdrachtgeverschap, architectuurbeleid en projecten waar met beperkte middelen een groot effect is bereikt. Met een speciale bijdrage van Oliver Wainwright (architectuur en designcriticus van The Guardian) over de Nederlandse architectuur als exportproduct.

Paperback €39,95

Kerk interieurs in Nederland


Een vast onderdeel van onze vakantie in het buitenland is voor velen een bezoek aan een kerk. Maar waarom doen we dat in eigen land niet? Kerkinterieurs in Nederland laat zien dat de rijkdom van het Nederlandse kerkinterieur minstens zo indrukwekkend en divers is. Kenmerkend is de middeleeuwse kerk met een protestantse inrichting. Maar we hebben ook barokke schuilkerken, uitbundig gedecoreerde negentiende-eeuwse katholieke kerken, en strakke naoorlogse kerkinterieurs. In alle perioden van onze bewogen geschiedenis zijn de beste kunstenaars, interieurarchitecten, beeldhouwers, houtsnijders en schilders ingeschakeld om onze kerken van binnen te verfraaien.

Museum Catharijneconvent & Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Gebonden (groot formaat)€ 49,95

Terug naar de Fabriek - 25 industriële iconen met nieuwe energie


Ontdek het nieuwe leven van industriemonumenten

Oude fabrieken en scheepswerven spreken tot de verbeelding. In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te dreunen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje gaan eten in een voormalig ketelhuis.

In deze gids beschrijven de auteurs het nieuwe leven van 25 industriële iconen in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun band met deze locaties. Een verhaal over de opkomst en neergang van de Nederlandse industrie geeft extra achtergronden bij deze ontdekkingstocht langs het industrieel erfgoed van ons land. Met honderden unieke foto's en handige adressen van culturele attracties en bijzondere restaurants.

'Inspirerende verhalen over nieuwe initiatieven in oude fabrieken'

Gebonden € 25,00

Architectuur in Nederland jaarboek 2016


Uitgeverij Nai010 € 39,95
(Engels/Nederlands)

Atlas of the functional city


Uitgeverij Thoth
Engelstalig € 89,50

People Place Purpose - Francine Houben

In het boek ‘People Place Purpose’ van Francine Houben, oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten worden de drijfveren getoond van Francine Houben en haar team bij het ontwerpen van gebouwen en openbare ruimtes in binnen- en buitenland. Mecanoo’s ontwerpen zijn gebaseerd op het observeren van mensen, wat ze nodig hebben in verschillende steden, klimaten en culturen en het anticiperen op onvoorspelbare veranderingen. De zeventien projecten in het boek zijn uiteenlopend qua architectuur: geïnspireerd door de gebruiken van bewoners, de textuur van een lokale steensoort, de kleuren van fruitbomen en de geschiedenis van een streek of stad.

Sinds 1984 heeft Mecanoo zich ontwikkeld tot een internationaal gerenommeerd bureau met prestigieuze projecten zoals de Library of Birmingham, de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft en sinds kort de renovatie van de New York Public Library aan Fifth Avenue.

People Place Purpose, Francine Houben
Introductie: Herbert Wright
Hardcover; 22 x 17 cm; 400 pagina’s
Engelstalig; 730 fullcolour- en zwart-witillustraties
ISBN 9781908967619 €30,95

Architectuurgids Breda bij ons te koop voor € 14.95


Een mooi en representatief overzicht van de architectuur en stedenbouw in Breda.

Bij ons te koop voor € 14.95

Herman Hertzberger - Robert McCarter


Herman Hertzberger is een van de invloedrijkste figuren in de internationale architectuur van de laatste vijftig jaar. Hij is een voorvechter geweest van een humane moderne architectuur geworteld in plaats en geschiedenis, maar ook openstaat voor nieuwe vormen. Hertzberger wordt beschouwd als 's werelds meest vooraanstaande ontwerper van scholen, een type gebouw dat hij bijna in zijn eentje heeft geherdefinieerd.
In deze monografie onderzoekt de veelgeprezen architectuurcriticus Robert McCarter Hertzbergers belangrijkste bouwwerken middels een analyse van het ontwerpproces en de ordeningsprincipes, met name waar die Hertzbergers toepassing van de moderne traditie, de architectuurgeschiedenis en de beleving van de stedelijke ruimte weerspiegelen.

Uitgeverij NAI/010
Gebonden € 49.50 (engelstalig)

De Bos Atlas van het cultureel erfgoed


€ 119,95

Dijken van Nederland


Dijken van Nederland is het complete overzicht van Nederlands belangrijkste uitvinding: de dijken.
Want wat zou Nederland zijn zonder dijken?
Eén ding is zeker: het had in zijn huidige vorm niet bestaan. Al meer dan tweeduizend jaar houden de dijken het land droog.
Wat eens begon met terpen en duikers, is nu een netwerk van meer dan 22.500 kilometer dijken, dammen en dijkrelicten.
Dijken zijn de dragers van ons landschap. Nederlanders leven met dijken: ze wonen in dijkhuisjes aan de Waalbandijk, fietsen in het weekend over de slingerende Westfriese Omringdijk of bezoeken het Vlietermonument op de Afsluitdijk.

Dijken van Nederland biedt het actuele dijkenoverzicht én een blik op de toekomst.Uit een selectie van de honderd meest opmerkelijke dijken van ons land worden er veertig uitgebreid geportretteerd. Daarnaast bevat dit boek vele dijkverhalen.

Uitgegeven door Nai010 gebonden € 49.50

Havermans : Hielkema 1994 - 2014


Gebonden € 49.50

Voor meer informatie over het werk van deze Bredase architecten kijk ook op hun website:

http://www.havermanshielkema.nl/­nieuws

De grachten van Amsterdam


400 jaar bouwen, wonen, werken en leven

Een monument gerealiseerd door een gerenommeerd team van specialisten. De complete grachtenwand van het UNESCO-gebied is erin afgebeeld in 180 fotostrips en meer dan 700 illustraties.
De Grachtengordel is door een gerenommeerd team van specialisten beschreven in elf toegankelijke hoofdstukken. Deze dienen als introductie voor het hoofddeel van het boek: de uitgebreide beschrijving in beeld en woord van ieder stukje grachtenwand.

Uitgeverij Thoth
Gebonden € 99.50
Vanaf 15 januari 2014 € 119.50

Architect en aannemer - De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530


Merlijn Hurx

Uitgeverij Vantilt
Gebonden met slappe kaft € 32.50

De magie van het jaren '30 huis - Joost Kingma


Uitgeverij Vantilt
Gebonden met slappe kaft € 17.50