Vrije Boekhandel

Schilderkunst in de Bourgondische Nederlanden van € 64,50 voor € 32,50

De Vlaamse Primitieven spreken tot de verbeelding. De schilderijen van de Meester van Flémalle, Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hugo van der Goes en andere meesters worden gezien als het hoogtepunt van de laatmiddeleeuwse kunst. Tal van boeken zijn er al geschreven over deze meesterwerken. Dit kunstboek gaat verder dan de meeste studies en bespreekt niet enkel het artistieke karakter van de schilderijen, maar ook de cultuurhistorische context waarbinnen ze gemaakt werden.

Auteur: Bernhard Ridderbos
Gebonden, 328 pag., ca.250 kleur illustraties
Uitgeverij W.Books

Dr. BERNHARD RIDDERBOS is verbonden aan de opleiding
Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Van zijn hand verschenen tal van publicaties over laatmiddeleeuwse kunst, met name op het gebied van de Vroegnederlandse schilderkunst. Naar de in dit
boek behandelde werken deed hij jarenlang onderzoek.

Het geheime leven van kleuren - Kassia St Clair


Een prachtig full colour boek over de geschiedenis van kleuren – een must voor iedere kunstliefhebber.

In Het geheime leven van kleuren heeft Kassia St Clair haar levenslange obsessie met kleuren gegoten in een uniek boek, waarin ze betoverende verhalen vertelt over de 75 bekendste tinten en kleurschakeringen. Waarom wordt de maagd Maria in de Renaissance bijna altijd in het blauw afgebeeld? Waarom zijn worteltjes oranje? En waarom zie je groen van jaloezie? Het geheime leven van kleuren gaat over mode en politiek, kunst en oorlog, over het geel van Van Goghs zonnebloemen, over Picasso’s blauwe periode, over het rood in de grottekeningen van Lascaux en over de fluorescerende kleuren van punk.

Het geheime leven van kleuren is een levendige geschiedenis van kleuren en de onvergetelijke verhalen die erachter schuilgaan. Het geeft een geheel nieuwe blik op onze geschiedenis en cultuur; na het lezen van dit boek zal kijken naar kleur nooit meer hetzelfde zijn.

Over Het geheime leven van kleuren:

‘Een geestverruimende reis rond de wereld zonder van je schildersezel te hoeven wijken. Elke kleur heeft een verhaal en in dit boek zijn de meest betoverende, schokkende en tot nadenken stemmende verzameld. Het wordt nog lastig je gang zomaar magnoliawit te schilderen na het lezen van dit inspirerende palet aan verhalen.’ Simon Garfield, auteur van Precies mijn type, Op de kaart en Mauve

Gebonden €25,00

Rik Wouters - Retrospectieve


Catalogus bij de gelijknamige expositie in de Koninklijke musea voor schone kunsten van België (Brussel).
Voor meer informatie over de expositie zie:

https://www.fine-arts-museum.be/­nl/­tentoonstellingen/­rik-wouters

Gebonden € 39,00

In het hart van de renaissance - schilderkunst uit Noord-Italië, 1500-1600


Bram de Klerck

Catalogus bij de gelijknamige expositie in het Rijks Museum Twente (t/m 18 juni 2017).
Voor meer informatie over de expositie zie:
https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/­

Gebonden met slappe kaft € 24,95

David Hockney


Chris Stephens

Engelstalig overzicht met toelichting van diverse auteurs over het werk van Hockney.

Gebonden € 56,00

Rumoer in de stad - De schilders van tachtig


catalogus bij de gelijknamige expositie in het Gemeente Museum Den Haag (t/m 5 november 2017)
Voor meer informatie over de expositie zie ook:
https://www.gemeentemuseum.nl/­nl/­tentoonstellingen/­rumoer-de-stad

Gebonden € 27,95

Hans Janssen - Mondriaan


Hans Janssen, hoofdconservator moderne kunst aan het Gemeentemuseum Den Haag, publiceerde zeer onlangs het boek "Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven. Een biografie"
In deze meeslepende biografie werpt Janssen een nieuw licht op het leven en werk van een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw: Piet Mondriaan.
Janssen brengt de man en schilder op meesterlijke wijze tot leven en rekent hij resoluut af met het gangbare beeld van Mondriaan als de stijf protestantse, eigengereide, wereldvreemde vrouwenmijder.
In kleurrijke verhalen wordt Mondriaan gevolgd als de man die Nederland ontvluchtte en het moderne leven omarmde, die beschouwend de schilderkunst en het leven liefhad, met alles wat daaraan vastzat, die conservatisme en nazi-terreur trotseerde en die zo de moderniteit waarin wij nu leven verregaand hielp formuleren.

Hans Janssen - Piet Mondriaan, de man die alles veranderde


Weinig kunstenaars hebben zichzelf zo vaak opnieuw uitgevonden als Piet Mondriaan (1872-1944). Van realistische landschappen tot aan zijn wereldberoemde geometrische abstractie, volbracht Mondriaan een ware ontdekkingstocht door de moderne kunst. Met een onbegrensde nieuwsgierigheid naar het nieuwe, omarmde hij het dynamische leven in Amsterdam, Parijs, Londen en New York en vertaalde dit in zijn schilderijen.

Dit nieuwe boek volgt Mondriaans leven en werk aan de hand van de Mondriaancollectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Met ruim 300 werken is dit de grootste collectie ter wereld, die iedere fase van Mondriaans indrukwekkende loopbaan bestrijkt. Van de vroege avontuurlijke landschappen die hij schildert in en om Amsterdam en Domburg, langs de fundamentele abstractie die hij ontdekt in Laren en Parijs, helemaal tot aan New York waar hij een radicaal nieuw ritme ontdekt dat zijn laatste meesterwerk Victory Boogie Woogie (1942-1944) definieert. Deze rijk geïllustreerde publicatie laat u kennismaken met een van de modernste kunstenaars van de twintigste eeuw.

paperback € 24.95

Hans Janssen - Piet Mondriaan & Bart van der Leck


Piet Mondriaan en Bart van der Leck stonden aan de basis van grote vernieuwingen in de schilderkunst. Primaire kleuren, horizontalen en verticalen moesten uitdrukking geven aan een nieuw besef van kunst. In dit boek staat de ontmoeting centraal tussen Piet Mondriaan en Van der Leck en de spannende artistieke dialoog die op gang kwam nadat zij elkaar ontmoetten in 1916.

Bart van der Leck kwam uit een kunstnijvere traditie en had zich bekwaamd in de glasschilderkunst. Mondriaan was in het werk dat hij rond 1914 maakte geïnteresseerd geraakt in de ruimte die zich voordoet tussen de toeschouwer en het schilderij, en hoe die ruimte door ervaring van het schilderij tot leven kan worden gebracht. Als de kunstenaars kennis met elkaar maken blijken zij tot hun eigen verbazing met dezelfde fascinaties te worden gestuurd. In de loop van 1916 en 1917 ontspint zich een bijzondere wisselwerking waarin beide kunstenaars voordeel halen uit het contact. De Stijl is geboren.

In dit boek is er voor het eerst een precies verslag van het ontstaan van het tijdschrift De Stijl, waarin beide kunstenaars een belangrijk aandeel hebben. En is er voor het eerst een materieel technisch verslag van de manier waarop Piet Mondriaan en Bart van der Leck hun werk maken.

paperback € 24.95

Ross King - Waanzin en betovering


Claude Monet en de waterlelies.

Al zijn Claude Monets legendarische waterlelieschilderijen nog
zo bekend en geliefd, slechts weinigen weten dat deze rustgevende
afbeeldingen werden geschilderd in een periode vol
onrust en droefheid. Vlak na elkaar brak de Eerste Wereldoorlog
uit, verloor Monet zijn vrouw en een zoon en begon hij, inmiddels
71 jaar, blind te worden. Tot overmaat van ramp werd
zijn reputatie onder vuur genomen door een nieuwe generatie
kunstenaars – onder aanvoering van Picasso en Matisse – die
openlijk afrekende met de impressionisten. Hoewel Monet
vocht tegen zelftwijfel, depressie en ouderdom, schilderde hij
op gigantische doeken zijn waterlelies, in de hoop dat dit hem
weer energie zou geven.

Met hulp van niet eerder ontdekte brieven, memoires en ander
bronmateriaal en door zich te concentreren op de dramatische
omstandigheden waaronder Monet de waterlelies schilderde,
schetst Ross King een aangrijpend en origineel portret van deze
wereldberoemde schilder.

Uitgeverij De Bezige Bij
Paperback € 30,00

1917 Romanovs & Revolutie - Het einde van een monarchie


Catalogus bij de expositie in Amsterdam (van 4 februari - 17 september 2017

Catalogus gebonden met slappe kaft € 29,95


Voor meer informatie over de expositie zie:
https://www.hermitage.nl/­nl/­tentoonstellingen/­romanovs_en_revolutie/­index.htm

De museale snelweg af - Karel Schampers


Deze kunstreis-gids biedt een rijke schakering van musea die helaas onder de radar zijn gebleven, maar die op grond van hun bijzondere collecties en markante onderkomens zeker de publieke aandacht verdienen.

Zo is in een 16e-eeuws kartuizerklooster in Douai een rijke collectie Italiaanse, Vlaamse, Hollandse en Franse schilderkunst ondergebracht.
En is de Herbert Foundation, die zich richt op de internationale avant-garde in de periode 1968-1989, gehuisvest in een voormalig stoommachinefabriek in Gent. Verrassenderwijs biedt het 17e-eeuwse Palais Fénelon in het Franse plaatsje Le Cateau-Cambrésis een compleet overzicht van het werk van Henri Matisse! En heeft de zonderling Robert Garcet in Eben-Emael een twintig meter hoge Toren van de Apocalyps gebouwd, die volledig is opgetrokken uit ruwe brokken vuursteen.

Ga mee op deze boeiende museumtocht en laat u verrassen door de burgerlijke atelierwoning van René Magritte in Brussel of door de Alexander de Grote-tapijten in het laatgotische stadhuis van Oudenaarde. Ontdek met deze gids de musea van Jabbeke tot Kemzeke.

Gebonden met slappe kaft € 25,00

Mathilde - Muze, mythe, mysterie


Lisette de Zoete

Mathilde. Nederlands bekendste muze, Zeeuws meisje, Het Fenomeen, levend kunstwerk, modekoningin van de jaren zeventig, muze en (ex)vrouw van Carel Willink, ambassadrice van Fong-Leng, mythe en mysterie.

Wie was Mathilde echt? In dit boek verschuift de focus van haar veel besproken mysterieuze dood en de laatste twee heftige jaren na haar scheiding met Willink, naar haar intrigerende leven. Behalve Mathildes biografie bevat het boek de zoektocht van Lisette de Zoete naar het leven van Mathilde en full-quote interviews met onder anderen Fong-Leng, Marte Röling, Joop van Loon, Imca Marina, Lotti en Maria Heyboer, Ger Lammens, Adrian Stahlecker en Mathildes zussen.

Niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal, fotografie, brieven en poëzie van Mathilde zelf verrijken deze bijzondere uitgave over een markante persoonlijkheid.

Gebonden met slappe kaft € 29,95

Pauw en Wijnrank - A.S.Byatt


A.S. Byatt brengt het werk en de ideeën van Fortuny en Morris meeslepend tot leven in Pauw & wijnrank, rijkelijk geïllustreerd met de prachtige ontwerpen van beide kunstenaars.

Gebonden € 30,00

Jan Weissenbruch


Uitgave in samenwerking met Teylers Museum.
Jan Weissenbruch (1822-1880) is de meester van het stadsgezicht. Niemand gaf zo trefzeker de zachte namiddagzon op de keien van een oude binnenstad weer of het heldere licht van een stille zomerdag aan de Lek. Zijn favoriete onderwerpen waren de verstilde stadjes in het rivierengebied, zoals Leerdam, Kinderdijk of Culemborg.

Gebonden € 29,90

Hans den Hartog Jager - Zie de mens


Honderd jaar, honderd gezichten.

In Zie de mens worden honderd portretten bij elkaar gebracht, telkens van één mens en uit elk jaar één. Zo ontstaat een fascinerend overzicht van de visie op de mens van de afgelopen honderd jaar. Het boek toont de meest uiteenlopende artistieke en sociale gebeurtenissen, van de nasleep van de Eerste Wereldoorlog tot de opkomende abstractie, van de Tweede Wereldoorlog tot het feminisme en van de celebrity-cultuur tot de selfie. Zo stimuleert het ons beter te kijken naar de kunst en naar de wereld om ons heen. En daarmee naar onszelf.

'Zie de mens' is ook de titel van een tentoonstelling die vanaf 1 oktober te zien is in Museum de Fundatie in Zwolle.
Zie ook:
http://www.museumdefundatie.nl/­nl/­zie-de-mens/­?gclid=CIqI8I-rjdACFUKfGwod3CENUA

Paperback € 25,00

Eindelijk! - De Lairesse


Catalogus bij de gelijknamige expositie in het Rijksmuseum Twente.
Voor meer informatie over de expositie zie ook:
https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/­content/­771/­nl/­eindelijk-de-lairesse

Gebonden met slappe kaft € 27,50

Cesar van Everdingen - Schilder met een vleiend penseel


Catalogus bij de gelijknamige expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar.
Voor meer informatie over de expositie zie ook:
https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/­nu-te-zien/­tijdelijke-tentoonstellingen/­vleiend-penseel/­

Gebonden met slappe kaft € 24,95

In de ban van Hercules Segers


Gebonden € 29,95

De keuze van joost Zwagerman - Ode aan de kunst


Gebonden € 25,00

De kunst van het sterfelijk zijn - Jaap Goudsmit


De kern van 'De kunst van het sterfelijk zijn' is het doek 'Rugzijde van een schilderij' uit 1670, van de Antwerpse schilder Cornelius Norbertus Gijsbrechts.
Wat beoogde Gijsbrechts met het schilderij, anders dan het tonen van zijn virtuositeit? Jaap Goudsmit beargumenteert overtuigend dat Gijsbrecht ons leert dat met het stijgen der jaren de dood steeds meer gaat overheersen. De imaginaire voorkant van het schilderij toont de ontdekkingsreis van het leven en de tijd die we doorbrengen in het besef van onze sterfelijkheid - vanitas, een geliefd onderwerp van Gijsbrechts -, de achterkant het onvermijdelijke einde.

In 'De kunst van het sterfelijk zijn' bespreekt Goudsmit, vanuit het perspectief van de wetenschapper en puttend uit de literatuur, hoogtepunten uit de westerse kunst die ons vertellen over leven en dood. Mantegna, Carracci, Holbein, Ensor en vele anderen komen aan bod in een boek dat is opgebouwd als catalogus van een virtuele tentoonstelling.

'De kunst van het sterfelijk zijn' is een boek over kunst, over literatuur, over filosofie. Met als boodschap: als we ons vaag bewust zijn van onze sterfelijkheid - en dat zijn we meestal - dan beseffen we ook dat we leven. En met dat leven moeten we het doen, in de hoop dat het lang genoeg is om de doelen die we ons stellen te bereiken.

Gebonden € 29,95

Vincent van gogh - Ik heb een vuur in mij


Zijn mooiste brieven.

Bezorgd door Leo Jansen, Hans Luijten en Nienke Bakker.
Gebonden € 25,00

Will Gompertz - Denk als een kunstenaar


In Denk als een kunstenaar schuift Gompertz de tactieken van kunstenaars als Warhol, Hirst, Tuymans en Picasso naar voren en laat hij op zijn karakteristieke uitbundige en enthousiasmerende manier zien hoe creativiteit werkt, hoe kunstenaars denken en hoe je zelf net zo creatief kunt zijn.

Denk als een kunstenaar leert je niet alleen van alles over kunst, maar is ook een zeer inspirerend en vrolijk boek.

Paperback € 17,50

Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie


Dit prachtige boek verschijnt naar aanleiding van de grootste tentoonstelling die ooit aan zijn werk werd gewijd. Hiervoor werd belangrijk nieuw onderzoek verricht over de 25 schilderijen en 20 tekeningen die van hem bekend zijn. In de zes secties van het boek komt de hele carrière van de kunstenaar aan bod. Het behandelt op gedetailleerde wijze thema's als Bosch' Peregrinatio Vitae, Bosch en het leven van Christus, zijn rol als ontwerper van prenten, zijn schilderijen van heiligen, en de Tuin der Lusten. Het boek is prachtig geïllustreerd met nieuwe foto's, gemaakt in opdracht van het Bosch Research and Conservation Project Team.
Hiëronymus Bosch (1450-1516) leefde en werkte in 's Hertogenbosch waar hij raadselachtige schilderijen en tekeningen vol bizarre wezens, fantastische monsters en angstaanjagende nachtmerries schiep.
Hij schilderde ook gedetailleerde landschappen.
Zijn inspiratie vond hij in fundamentele morele begrippen: bekoring, zonde en oordeel.

Paperback € 24,95

De stilte van het licht - Joost Zwagerman


De schoonheid en het onbehagen in de kunst.
Paperback € 25,-

Van Gogh - Julian Bell


De enige compacte en complete biografie

Met zijn schitterende landschappen uit de Provence en zijn sombere portretten van arbeiders verbrak hij de relatie tussen licht en donker, en zijn hallucinerende visioenen waren zo fel dat ze een bijna verblindende uitwerking hadden.
Vincent van Gogh heeft ons in een explosie van creativiteit de wereld op een nieuwe manier laten zien.

Julian Bell, zelf schilder, brengt in deze internationaal geprezen biografie Van Gogh op hartstochtelijke wijze tot leven - de armoede, zijn omgang met prostituees, de heftige aanvaringen met zijn vriend Paul Gauguin en de nachtelijke uitspattingen met Henri de Toulouse-Lautrec. Voor Julian Bell is Van Gogh een artistiek genie en meer dan dat: een wereldwonder.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Paperback € 19,00

De grote van Gogh Atlas


Vincent van Gogh leefde in een spannende tijd.
De moderne wereld was volop in beweging door de opkomst van een wijdvertakt spoorwegnet in Europa.
En Vincent bewoog mee! In De Grote Van Gogh Atlas volgen we Vincent langs alle dorpen en steden waar hij woonde. We zien hoe zijn wereld er in die tijd uitzag: van de landelijke rust op het platteland van Brabant en Zuid-Frankrijk, tot de zinderende drukte in wereldsteden als Londen en Parijs.
Een rijke keuze uit zijn werk laat zien hoe hij als kunstenaar de wereld om hem heen als onderwerp voor honderden tekeningen en schilderijen gebruikte.
Reis mee met Vincent op zijn tocht door Europa, langs alle plaatsen waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn.

Uitgeverij Rubinstein
Gebonden € 24,95

door het beeld door het woord - René Gude & Peter Henk Steenhuis


Kunnen beelden lui zijn? Bestaat er vuil licht?
Wat doen slijpschijven en conusvormen met glas?
En kan een aap ons de weg wijzen door porselein?

Drie jaar geleden begon een unieke samenwerking tussen De Ketelfactory en journalist Peter Henk Steenhuis van Trouw. Steenhuis ondervroeg eenentwintig beeldend kunstenaars over de bronnen van hun werk.
Door kunstenaars erover te laten vertellen, leren we hun werkelijkheid kennen en 'de' werkelijkheid anders zien.
Tijdens het ontstaan van de reeks kwam filosoof René Gude in beeld. Hij associeerde door op de concepten die de kunstenaars aandroegen, zoals: wat maakt een beeld meditatief, wat is het verschil tussen het 'Schone' en het 'Lekkere', waarom is ware inspiratie niet 'top-down' maar 'bottom-up'? In negen eigenzinnige beschouwingen rollen de filosoof en de journalist samen door de woorden en komen zij tot nieuwe inzichten. Filosofische beschouwingen op z'n Gudiaans.

Vrije Uitgevers € 39,95

Mondriaan - Leven en werk


Cees W. de Jong
Gebonden € 39.95

Made in Europe - Pieter Steinz


De kunst die ons continent bindt.

De Griekse tragedie, de Russische roman, de Italiaanse cinema en de Duitse Romantiek; Bach, Monty Python, Chanel en Brancusi - Europa is meer dan crisis in de eurozone en regelzucht vanuit Brussel.
Wat bindt Europa werkelijk? Welke culturele verworvenheden zijn typisch Europees en maken de Europeaan trots? In 'Made in Europe' verdiept Pieter Steinz zich in het culturele DNA van ons continent.
Aan de hand van 104 essays-in-pilvorm en evenzovele kleine 'vignetten' maakt hij een rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur; van de Ierse manuscripttraditie tot de Roemeense Draculamythe en van de mazurka's uit Polen tot de bruggen van Calatrava. Het resultaat is een culturele reisgids en een Europese kunstgeschiedenis ineen.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Paperback € 20,00

Kunst als therapie - Alain de Botton & John Armstrong


Samen met de filosofische kunsthistoricus John Armstrong geeft De Botton in dit boek een antwoord op de vraag 'Wat is het nut van kunst?'.
Een boeiend en toegankelijk boek met 150 voorbeelden van de therapeutische waarde van kunst, architectuur en design.
De Botton stelt dat niet de herkomst van een schilderij van belang is, maar de emotie die het oproept.
Aan de hand van de thema's liefde, natuur, geld en politiek laat hij zien hoe deze kunstobjecten ons kunnen begeleiden, vermanen en troosten.
Hoe kunst ons kan helpen een betere versie van onszelf te worden. Dit boek geeft ons een dieper begrip van kunst en van onszelf.
Fascinerend voor zowel kunstliefhebbers als kunstbarbaren.

Uitgeverij Terra/ Phaidon
Gebonden € 35.00

A bigger picture - David Hockney


Catalogus bij gelijknamige expositie.

Duitstalig
Uitgeverij Hirmer Verlag
Gebonden ongeveer € 54.95
N.b. De prijs van geïmporteerde boeken kan iets afwijken.

De eeuwigheid verzameld bekroond met de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs


Eva Rovers wint de biografieprijs met haar proefschrift over Helene Kröller-Müller (1861-1939).

Uitgeverij Bert Bakker
Paperback

Algemene Kunstgeschiedenis - Honour Flemming

Hét standaardwerk over de geschiedenis van de kunst. Vanaf de eerste editie werd Algemene kunstgeschiedenis alom geprezen als het meest volledige boek over de geschiedenis van de kunst dat ooit in één deel werd uitgebracht. Het biedt een onderhoudend en informatief overzicht van de kunstgeschiedenis, dat begint bij een dertigduizend jaar oud beeldje uit Midden-Europa en eindigt bij de videokunst van de jaren negentig van de twintigste eeuw.
Elke student kunstgeschiedenis en elke kunstminnaar zou het boek in zijn boekenkast moeten hebben staan: compleet, gezaghebbend, doortimmerd en zeer leesbaar. Het scherpe inzicht van de auteurs en de uiterst toegankelijke tekst worden gecomplementeerd door meer dan 1370 prachtige illustraties, kaarten en plattegronden, waarvan 585 in kleur.

Gebonden € 85,00