Vrije Boekhandel

Lezing Edward de Maesschalck over Oranje tegen Spanje op woensdagavond 24 oktober


De lezing van Edward de Maesschalck over de Bourgondische vorsten werd bijzonder gewaardeerd door de bezoekers.
Daarom hebben wij hem gevraagd om in het najaar terug te komen naar Breda.

Op woensdagavond 24 oktober spreekt Edward de Maesschalck over "Oranje tegen Spanje. Eenheid en scheiding van de Nederlanden onder de Habsburgers 1500 - 1648"
Onder dezelfde titel schreef hij een prachtig boek dat bij ons verkrijgbaar is voor de prijs van € 34,95

De anderhalve eeuw tussen de geboorte van keizer Karel in 1500 en de Vrede van Munster in 1648 vormt een van de meest fascinerende periodes uit onze geschiedenis. De welvaart bloeide als nooit tevoren en de kunsten bereikten een ongekend hoogtepunt. Tegelijkertijd was het ook een periode van religieuze twisten en oorlog. De strijd tussen Willem van Oranje en het overmachtige Spanje in de Tachtigjarige Oorlog hebben het collectieve geheugen van de Nederlanders voorgoed getekend.

De lezing van Edward de Maesschalck vindt plaats in de Waalse Kerk. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 8,00

Voordracht van Wim Daniëls over zijn nieuwste boek 'De MULO' op vrijdagavond 30 november


Om alvast in uw agenda te noteren:
Op vrijdagavond 30 november is Wim Daniëls onze gast n.a.v. van zijn dan nieuw verschenen boek 'De MULO'

De mulo (meer uitgebreid lager onderwijs) is het meest bijzondere onderwijstype dat Nederland gekend heeft. Eerst heette de school mulo, daarna kon het zowel mulo als ulo zijn, vervolgens werd alles officieel ulo, terwijl de meesten toch gewoon mulo bleven zeggen. En dan was er nog een drie- en vierjarig traject, en een A- en een B-richting. Kortom, de mulo was veelkoppig, maar geen veelkoppig monster, integendeel. Dit schooltype heeft bijzonder veel betekend voor de carrièremogelijkheden van kinderen van arbeiders en middenstanders, jongens en zeker ook meisjes. Het verdween met de invoering van de Mammoetwet, behalve dan in Suriname, waar de mulo nog altijd populair is.

In De mulo beschrijft Wim Daniëls de chaotische geschiedenis van deze school, de glorietijd en de typische kenmerken, zoals het grote aantal vakken, de leerkrachten die geen vakdocenten waren maar generalisten, en de gerichtheid op sport.

Geplande verschijning is 31-10-2018

WIM DANIËLS schreef een groot aantal boeken, vooral over taal maar daarnaast over uiteenlopende onderwerpen. Hij stelde diverse Van Dale-woordenboeken samen en publiceerde een literaire verhalenbundel. Verder treedt hij op in het theater, is hij een graag geziene (en gehoorde) gast van de Vrije Boekhandel. Hij heeft een eigen populaire boekenavond ‘Bookienight’ en hij is geregeld te horen op de radio en te zien op tv.

Lezingen Vrije Boekhandel


In het voor- en najaar organiseren wij diverse lezingen.
Een greep uit de lezingen van afgelopen periode:

In februari gaf Griet Op de Beeck voor de derde keer een sprankelende voordracht in een uitverkochte Waalse Kerk Professor Herman Pleij gaf in april een gastcollege over Erasmus.
Andere gasten waren: Frits van Oostrom, Marcia Luyten, Fik Meijer, Jacqueline Bel, Jan Siebelink, Chris de Stoop, Stefan Hertmans en vele anderen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze lezingen en andere activiteiten dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via info@vrijeboekhandel.nl


Samenwerking met muziekhandel Spronk

Muziekhandel Spronk aan de Wilhelminastraat is gesloten maar Ernst en Carla Stellwag gaan door als webwinkel.
Op het gebied van klassieke muziek werken wij met hen samen. Er is dan ook steeds een beperkt assortiment aan CD's van Spronk in onze winkel aanwezig.
Deze CD's kunt U in onze boekhandel beluisteren onder een koptelefoon of via de centrale muziekinstallatie.

Bestelde CD's bij muziekhandel Spronk kunt U desgewenst ophalen in onze boekhandel.
Zie verder http://www.muziekvanspronk.nl/­

Waalse kerk en Publieke Werken te Breda

De meeste lezingen/presentaties houden wij in de Waalse kerk en het zaaltje van café Publieke Werken te Breda, beide op zeer korte afstand van onze winkel.
Voor meer informatie over de Waalse kerk en Publieke Werken zie ook:

http://www.waalsekerkbreda.nl/­
http://www.cafepubliekewerken.com/­