Vrije Boekhandel

Lezing Manu Keirse op zaterdagochtend 22 september


Op zaterdag 22 september 2018 organiseren het Sint Franciscuscentrum, het vormingscentrum van Bisdom Breda, en de Vrije Boekhandel te Breda een lezing door Manu Keirse ‘Hoe kunnen we elkaar helpen bij verlies en verdriet?’.

Voor wie
De lezing is bedoeld voor iedere geïnteresseerde en mensen die in hun persoonlijke of professionele leven geconfronteerd worden met verlies of mensen die iemand in hun omgeving willen bijstaan in het verdriet.

Over Manu Keirse
Emeritus hoogleraar prof dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog, veelgevraagd spreker en gezien als autoriteit in Nederland en België op het gebied van omgaan met rouw en verlies en palliatieve zorg. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald.

Wanneer waar en programma
Op 22 september 2018, Sint Antoniuskathedraal, Sint Janstraat 8, 4811 ZL Breda.

09.45 uur Ontvangst
10.00 uur Lezing ‘Hoe kunnen wij elkaar helpen bij verlies en verdriet’ door Manu Keirse
11.30 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
11.45 uur Gelegenheid tot het inzien en aanschaffen van zijn boeken

Aanmelden
U kunt zich inschrijven door het invullen van het aanmeldformulier op de website van het Sint Franciscuscentrum: https://sintfranciscuscentrum.nl/­
Of door opgave bij de Vrije Boekhandel
Aan deelname zijn geen kosten verbonden, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Lezing Edward de Maesschalck over Oranje tegen Spanje op woensdagavond 24 oktober, lezing in het kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis: Opstand


De lezing van Edward de Maesschalck over de Bourgondische vorsten werd bijzonder gewaardeerd door de bezoekers.
Daarom hebben wij hem gevraagd om in het najaar terug te komen naar Breda.

Op woensdagavond 24 oktober spreekt Edward de Maesschalck over "Oranje tegen Spanje. Eenheid en scheiding van de Nederlanden onder de Habsburgers 1500 - 1648"
Onder dezelfde titel schreef hij een prachtig boek dat bij ons verkrijgbaar is voor de prijs van € 34,95

De anderhalve eeuw tussen de geboorte van keizer Karel in 1500 en de Vrede van Munster in 1648 vormt een van de meest fascinerende periodes uit onze geschiedenis. De welvaart bloeide als nooit tevoren en de kunsten bereikten een ongekend hoogtepunt. Tegelijkertijd was het ook een periode van religieuze twisten en oorlog. De strijd tussen Willem van Oranje en het overmachtige Spanje in de Tachtigjarige Oorlog hebben het collectieve geheugen van de Nederlanders voorgoed getekend.

De lezing van Edward de Maesschalck vindt plaats in de Waalse Kerk. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 8,00

Luc Panhuysen spreekt over "Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog" op vrijdagavond 9 november


In oktober verschijnt het nieuwe boek van Luc Panhuysen en René van Stipriaan "Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog". De overwinning bij Heiligerlee op het Spaanse pronkleger, de onthoofding van Egmond en Horne, het hongerende Leiden dat verlangt naar overgave, een slachtpartij in Naarden, Willem van Oranje die een moordaanslag overleeft. Een wolvenplaag in winters Vlaanderen, de bijna verloren veldslag bij Nieuwpoort, de onthoofding van Oldenbarnevelt...
De Tachtigjarige Oorlog werd beleefd als een extreem gewelddadig conflict, waarin de opstandige Nederlanders en het machtige Spanje lange tijd geen van beide een overwicht wisten te forceren. De hele bevolking raakte erbij betrokken. Dit leidde tot een reeks spectaculaire gebeurtenissen, die mede vorm hebben gegeven aan het huidige Nederland en Vlaanderen. Steeds waren er getuigen die hun ervaringen in het leger, in de steden en op het platteland aan het papier toevertrouwden, in het besef dat het legendarische tijden waren. De mooiste verslagen zijn door Luc Panhuysen en René van Stipriaan in dit boek bijeengebracht.

De lezing van Luc Panhuysen vindt plaats in de Waalse Kerk. Aanvang: 20.15 uur Toegang: € 8,00

Beatrice de Graaf spreekt over haar nieuwe boek "Tegen de terreur" op 13 november


Hoogleraar Beatrice de Graaf spreekt op dinsdagavond 13 november in de Waalse Kerk over haar dan verschenen nieuwe boek: "Tegen de terreur. Hoe Europa veilig werd 1815 - 1820".
Parijs, juli 1815. Duizenden geallieerde militairen stromen de stad binnen en nemen paleizen en huizen in bezit. De vier geallieerde mogendheden, de overwinnaars van Waterloo, sturen hun beste ministers naar de Franse hoofdstad voor een uniek experiment: een permanente geallieerde raad, die vijf jaar lang, aanvankelijk dagelijks, zal overleggen over de veiligheid van Frankrijk, en van Europa als geheel.

Deze eerste gemeenschappelijke Europese inspanning tegen de terreur, die een voorafspiegeling lijkt van het bezettingsregime van na 1945, wordt door De Graaf voor het eerst in kaart gebracht. De veiligheidsmaatregelen waren nieuw, gemeenschappelijk, en net zo ambitieus als overtrokken. Maar deze proto-Europese veiligheidsraad slaagde er niet in de geest van opstandigheid aan banden te leggen. Naarmate de herinnering aan de gezamenlijke strijd tegen Napoleon verbleekte, nam de wil af om tot een Europees veiligheidsbeleid te komen en liep het eerste project van Europese integratie vast op verschillende ideeën over wat precies gevaarlijk was, en waar de terreur schuilging.

Aanvang lezing: 20.15 uur. Toegang: € 8,00

(foto Beatrice de Graaf: Milette Raats)Voordracht van Wim Daniëls over zijn nieuwste boek 'De MULO' op vrijdagavond 30 november


Op vrijdagavond 30 november is Wim Daniëls onze gast n.a.v. van zijn dan nieuw verschenen boek 'De MULO'

De mulo (meer uitgebreid lager onderwijs) is het meest bijzondere onderwijstype dat Nederland gekend heeft. Eerst heette de school mulo, daarna kon het zowel mulo als ulo zijn, vervolgens werd alles officieel ulo, terwijl de meesten toch gewoon mulo bleven zeggen. En dan was er nog een drie- en vierjarig traject, en een A- en een B-richting. Kortom, de mulo was veelkoppig, maar geen veelkoppig monster, integendeel. Dit schooltype heeft bijzonder veel betekend voor de carrièremogelijkheden van kinderen van arbeiders en middenstanders, jongens en zeker ook meisjes. Het verdween met de invoering van de Mammoetwet, behalve dan in Suriname, waar de mulo nog altijd populair is.

In De mulo beschrijft Wim Daniëls de chaotische geschiedenis van deze school, de glorietijd en de typische kenmerken, zoals het grote aantal vakken, de leerkrachten die geen vakdocenten waren maar generalisten, en de gerichtheid op sport.

Geplande verschijning is 31-10-2018

WIM DANIËLS schreef een groot aantal boeken, vooral over taal maar daarnaast over uiteenlopende onderwerpen. Hij stelde diverse Van Dale-woordenboeken samen en publiceerde een literaire verhalenbundel. Verder treedt hij op in het theater, is hij een graag geziene (en gehoorde) gast van de Vrije Boekhandel. Hij heeft een eigen populaire boekenavond ‘Bookienight’ en hij is geregeld te horen op de radio en te zien op tv.

Lezingen Vrije Boekhandel


In het voor- en najaar organiseren wij diverse lezingen.
Een greep uit de lezingen van afgelopen periode:

In februari gaf Griet Op de Beeck voor de derde keer een sprankelende voordracht in een uitverkochte Waalse Kerk Professor Herman Pleij gaf in april een gastcollege over Erasmus.
Andere gasten waren: Frits van Oostrom, Marcia Luyten, Fik Meijer, Jacqueline Bel, Jan Siebelink, Chris de Stoop, Stefan Hertmans en vele anderen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze lezingen en andere activiteiten dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via info@vrijeboekhandel.nl


Samenwerking met muziekhandel Spronk

Muziekhandel Spronk aan de Wilhelminastraat is gesloten maar Ernst en Carla Stellwag gaan door als webwinkel.
Op het gebied van klassieke muziek werken wij met hen samen. Er is dan ook steeds een beperkt assortiment aan CD's van Spronk in onze winkel aanwezig.
Deze CD's kunt U in onze boekhandel beluisteren onder een koptelefoon of via de centrale muziekinstallatie.

Bestelde CD's bij muziekhandel Spronk kunt U desgewenst ophalen in onze boekhandel.
Zie verder http://www.muziekvanspronk.nl/­

Waalse kerk te Breda


De meeste lezingen/presentaties houden wij in de sfeervolle Waalse kerk aan de Catharinastraat te Breda, op zeer korte afstand van onze winkel.
Voor meer informatie over de Waalse kerk zie ook:

http://www.waalsekerkbreda.nl/­