Vrije Boekhandel

Fantoommerrie - Marieke Lucas Rijneveld


‘Fantoommerrie’ is de nieuwe dichtbundel van Marieke Lucas Rijneveld, een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren.
Je zou kunnen zeggen dat deze bundel verder gaat waar haar vorige bundel,‘Kalfsvlies’, was opgehouden, maar dat suggereert dat we met een vervolg te maken hebben, en dat is niet zo.
Deze bundel is een nieuwe verkenning in het universum van Rijneveld, dat paradoxaal genoeg aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar en altijd eigen.
Over een oma die onsterfelijk had moeten zijn,
het noodlottig einde van een onvoorzichtige kat,
over dromen natuurlijk: mooie en lelijke, over bidden om speelgoed, de zithouding van de schrijver – en over voorleesvaders, die lastige vragen krijgen: ‘waar komen kinderen vandaan als ouders nooit kussen?’ ‘Fantoommerrie’ is een dichtbundel om in te verdwalen, en dan te besluiten om er te blijven.

Paperback € 20,00

Anneke Brassinga - Verborgen tuinen


Paperback € 20,00

Lévi Weemoedt - Pessimisme kun je leren.


De mooiste versjes uitgekozen door özkan Akyol

Gebonden € 15,50

Radna fabius - Habitus


Schuchter en aan de schaduwrand van het dichtersrumoer schreef Radna Fabias al jaren gedichten.
Nu ze ermee naar buiten treedt blijkt het bepaald geen verstilde poëzie te zijn. In deze bij vlagen donkere, wezenlijk (maar verre van vreugdeloos) feministische en onverschrokken existentialistische bundel vraagt een vrouw zich af wat ‘thuis’ is.
Die plaatsbepaling – misschien tegelijk een coming-out – voltrekt zich op meedogenloze wijze.
Habitus is een bundel vol zinderende en zintuiglijke beelden, schuimende, kolkende, fonkelende en aangolvende regels.

Paperback € 20,00

Vic van de Reijt - Ik wou dat ik twee hondjes was


Ik wou dat ik twee hondjes was, bijeengebracht en ingeleid door Vic van de Reijt, is de leukste bloemlezing aller tijden. Hartenkreten, sterke verhalen, weemoedige verzen: deze definitieve, herziene editie staat vol met lichtvoetige en hilarische poëzie en bevat werk van onder anderen Godfried Bomans, C. Buddingh’, Hans Dorrestijn, Gerrit Komrij, Annie M.G. Schmidt, Kees Stip, Lévi Weemoedt, Driek van Wissen en Drs. P, de grondlegger van het plezierdichten. Vic van de Reijt (1950) is muziekverzamelaar, biograaf van Willem Elsschot en bloemlezer. Hij publiceerde onder meer Toen wij van Rotterdam vertrokken, de canon van het Nederlandse populaire lied van de twintigste eeuw. ‘Een prachtige bloemlezing.’ WILLEM WILMINK ‘Langverwachte, voortreffelijk gekozen, onmisbaar en mensvriendelijke bundel.’ BATTUS ‘Ik heb nimmer nonsens geschreven.’ DRS. P ‘Een uitgelezen mogelijkheid tot kennismaking met het brede scala van light verse poets uit het hele Nederlandse taalgebied.’ DICK WELSINK ‘Het is in de allereerste plaats een kostelijke bundel om doodgewoon plezier aan te beleven, liefst met z’n tweeën of meer, dan kan men voorlezen. Uitermate geschikt dus ook om bij de vakantiebagage te stoppen.’ HANS WARREN


paperback, 267 pag. €16,00

Stefan Hertmans - Onder een koperen hemel


Stefan Hertmans is niet de eerste dichter die onbeschroomd kiest voor schoonheid in troebele tijden. Zijn gedichten zweven tussen deze twee polen – vormbewuste verleiding en scherp poëtisch bewustzijn.

Onder een koperen hemel is een meeslepende bundel waarin veel registers en toonhoogtes worden bespeeld.
De gedichten ademen tegelijk tijdloosheid en actualiteit: de hemel van Giotto hangt inmiddels vol satellieten. Zoveel andere stemmen klinken mee, van W.B. Yeats en J.H. Leopold tot Jeff Buckley en Moby – en toch gaat het om de unieke, intieme stem van Stefan Hertmans.

Uitgeverij De Bezige Bij
Gebonden € 24,00

Vladimir Majakowski - Verzamelde gedichten


Uitgeverij Van Oorschot € 30,00

Campert kiest - Gedichten kiezen Remco Campert


Voor Remco Campert is poëzie als zuurstof. Hij kan niet leven zonder zelf te dichten, maar ook niet zonder het werk van anderen.
Al twee jaar lang zijn gedichten de bron van kleine beschouwingen over het leven en de literatuur in zijn wekelijkse column in de Volkskrant.
Ongemerkt is op deze manier de meest fijnzinnige bloemlezing ontstaan.
Campert spreekt zijn bewondering en liefde uit voor zijn collega-dichters, en evenzeer inspireert hij, speels, melancholiek, vol humor en wijsheid, tot het lezen van poëzie.


Gebonden € 22,00

Leo Vroman - En toch is alles wat we doen natuur


De mooiste gedichten over het leven in en rondom ons.

Uitgeverij Querido
Gebonden € 26,00

Peter Verhelst - Koor


Een keuze uit de poëzie (1987-2017)

Uitgeverij De Bezige Bij € 22,00

Hier besta ik - Bianca Sistermans & Hester van Hasselt


In Nederland en België sterven jaarlijks tientallen mensen in volstrekte eenzaamheid. Soms gaat het om daklozen of toeristen, vaker om oude mensen die alleen zijn achtergebleven, een enkele keer om een zuigeling die te vondeling is gelegd. Een groep dichters die zich de Poule des Doods noemt, schrijft speciaal voor deze overledenen poëzie.

Aan iedere eenzame uitvaart kleeft een verhaal.
De informatie die de dienstdoende dichter van gemeentewege krijgt, vormt een eerste aanknopingspunt voor een gedicht. Soms wordt de plek des onheils bezocht. Dan begint het schrijven: een paar dagen zet de dichter alles aan de kant, tot de uitvaart, waar hij zijn gedicht voorleest. Van dat gedicht wordt een kopie op het gemeentehuis bewaard, voor het geval zich ooit een familielid meldt.


Hester van Hasselt en Bianca Sistermans ontmoetten de dichters van ‘De eenzame uitvaart’. Van Hasselt sprak met hen over poëzie, eenzaamheid en de dood. Sistermans portretteerde de dichters en maakte foto’s bij dit monument van medemenselijkheid.

Uitgeverij Querido
Gebonden € 25,00

Remco Campert - Open ogen


Uitgeverij De Bezige Bij
Gebonden € 18,00

K.P.Kavafis - Verzamelde gedichten


Paperback € 30,00

Huub Oosterhuis - Die wij denkenIn 'Die wij denken' komt Huub Oosterhuis met nieuwe religieuze poëzie.
Wel of geen god? Een leven na de dood? Je denkt het, je zou het willen. Of je denkt het niet, je kunt je er niets bij voorstellen. Het is een niet te geloven verhaal. Binnen dit verhaal stelt Huub Oosterhuis indringende vragen die iedere lezer, wetend, niet-wetend, twijfelend, verlangend, zal herkennen. Geestelijke oefeningen zijn het, deze nieuwe gedichten.

Paperback € 15,00

Kira Wuck - De zee heeft honger


De zee heeft honger gaat over de anonimiteit van de stad, het verlangen om aangelijnd te worden en de verlokking van de zee.

Over Finse meisjes:
‘Dit zijn zinnen die ik wil lezen voor het slapen gaan.’ Arnon Grunberg
‘Wucks kracht ligt in de scherpte en veelzeggendheid van haar beelden, die zich nooit onmiddellijk prijsgeven.’ de Volkskrant
‘Onverwachte beelden, die mijn geroutineerde zondag op een aangename manier op losse schroeven zetten.’ Remco Campert.

Ook voor deze bundel weer lovende recensies.

Paperback € 18,00

Jean Pierre Rawie - Handschrift


Gebonden € 15,00

Alles klaar? En pompen maar - Samoeïl Marsjak


We hebben er lang op moeten wachten, maar ze zijn er weer: klassieke Russische kindergedichten, geïllustreerd door de grootste avant-gardekunstenaars uit het Sovjet-Rusland van de jaren 1920 - met de oude prenten die nog net zo fris zijn als toen, en in een kersverse vertaling.

Alles klaar? En pompen maar! is een bundeling van drie langere gedichten van Samoeïl Marsjak, een van de onbetwiste reuzen van de Russische kinderpoëzie. Bagage, met de kleurrijke constructivistische illustraties van Lebedev, Brand, met de vrolijke tekeningen van Konasjevitsj, en Post, dat onvergetelijk geïllustreerd werd door Tsechanovski.
Dit zijn de gedichten en de illustraties waar de Russische kindergedichten uit de periode 1920‒1930 terecht zo wereldberoemd om zijn. En ze hebben nog niets van hun kracht verloren.

De vertalingen werden gemaakt door Robbert-Jan Henkes en zijn afkomstig uit het veelgeprezen Bij mij op de maan. Een keuze uit de Russische kindergedichten vanaf de zeventiende eeuw, dat in 2016 in de Russische Bibliotheek verscheen.

Gebonden met illustraties €17,50

Het regent in de trompetten - Pierre Kemp


Een kleurrijker dichter dan Pierre Kemp (1886-1967) heeft Nederland niet gekend. Vanuit zijn Maastrichtse 'dichterkluisje' manoeuvreerde hij zijn vele kleurige, korte gedichten de Nederlandse dichtkunst binnen. Als bekroning van zijn hele werk werd Pierre Kemp in 1956 de Constantijn Huygens-prijs toegekend en in 1958 de P.C. Hooft-prijs. Lezers schreven hem dat zijn gedichten hen gelukkig maakten. En dat vermogen hebben ze. Alledaagse belevenissen van zeer uiteenlopende aard worden door de sterk zintuiglijk ingestelde en met een groot talent voor verwondering gezegende dichter tegen het licht gehouden. Er is ernst en humor in zijn spel van vragen stellen en betekenis suggereren, maar ook een beminnelijke melancholie die zelden zwaar wordt.

Wiel Kusters en Ingrid Wijk stelden een nieuwe bloemlezing samen uit Kemps werk, dat geruime tijd niet meer leverbaar is geweest. Zij kozen voor een thematische ordening van de gedichten, waardoor dit boek, in overeenstemming met een oude wens van de dichter, tot een soort brevier voor het dagelijks leven kan worden. Er zijn gedichten over het verlangen, de vrouw, licht en kleuren, klank en muziek, planten en dieren, nacht en dromen, stad en land, ouderdom en dood, maar ook over kind zijn op latere leeftijd.

Paperback, 166 pag. €19,95

Lars van der Werf - Elke dag een zoen


Klein formaat gebonden € 10,00

Tim Hofman - Gedichten van de broer van Roos


Het poëziedebuut van Tim Hofman, BNN-presentator, DWDD-tafelheer en winnaar van Wie Is De Mol 2016

Uitgeverij Meulenhoff € 15,00

Rainer Maria Rilke - Boomgaarden


Gevolgd door Walliser kwatrijnen.

Rainer Maria Rilke (1875-1926), die een zwervend bestaan had geleid, woonde de laatste vijf jaar van zijn leven in Muzot, een gehucht in het Zwitserse Rhônedal, net aan de Franse kant van de taalgrens.
Hij schreef er zijn laatste Duitstalige bundel, De sonnetten aan Orpheus, en dichtte daarna een tijdlang helemaal niet. Nieuwe inspiratie kwam er, behalve van het landschap waar hij steeds meer voor ging voelen,
vooral van het gebruik van een nieuwe dichttaal, het Frans, dat zijn hele leven al wel een voertuig voor brieven en gesprekken was geweest. Die inspiratie resulteerde in een enkele maanden voor zijn dood
bij Gallimard verschenen bundel, die nu door Jan Kuijper is vertaald.

Paperback € 17,50

Joke van Leeuwen - Woorden op bezoek


Voor deze bloemlezing maakte Joke van Leeuwen zelf een keuze uit haar poëzie.

Uitgeverij Rainbow Essentials
Gebonden € 12,50

Rutger Kopland - Verzamelde gedichten


Nieuwe uitgave van de verzamelde gedichten.
Harde kaft ( 582 pagina's) € 19,95

M. Vasalis - Verzamelde gedichten


Van de dichteres Vasalis werden door de jaren heen meer dan 300 000 bundels verkocht. Haar gedichten blijken nog steeds voor veel mensen een waardevolle haven.
Haar poëzie wordt sinds jaar en dag veel gebloemleesd en zeer regelmatig aangewend bij 'levensmomenten'.

Uitgeverij van Oorschot
Harde kaft € 17,50

Alledaagse ergernissen - Eva Gerlach, Bianca Sitermans & Sasja Janssen


Laconieke ziedaarheid noemt Eva Gerlach het, de manier waarop Bianca Sistermans alledaagse ergernissen in beeld brengt.
In dit boek komen bijna vijftig foto's van Sistermans samen met teksten van de dichters Eva Gerlach en Sasja Janssen.
Wonderlijk hoe beeld en tekst elkaar opladen als ze naast elkaar staan.
De gedachten kunnen een hoge vlucht nemen als een dichter meekijkt naar gewone dingen: een snotterig zeepje, een half opgegeten boterham in een lunchtrommeltje, een barst in de muur.
Zonder enige moeite komen Gerlach en Janssen bij grote zaken als tijd, dood en liefde. Niet gelijk van toon, het werk van deze dichters, maar even briljant en inventief. Fijnzinnig, geestig, zoals dit, naar aanleiding van 'het eeuwige peertje' aan het plafond:

Sistermans, Gerlach en Janssen maken met kijken alledaagse zaken nieuw. Oftewel, vrij naar de Duitse dichter Christian Morgenstern: de diepte zit verstopt. Waar? Aan de oppervlakte.

AFdH uitgevers € 24,50

Anne Vegter - Je bent mijn liefste woord


Gedichten voor bijzondere momenten.

'Wat is een nuttig gedicht? Natuurlijk trek je 's ochtends geen gedicht aan tegen koude voeten.
Je smeert geen brood met een gedicht en je fietst niet op een gedicht naar je werk. Je kruipt 's nachts niet tegen een gedicht aan in bed.
Toch was het vertrekpunt voor het samenstellen van deze bloemlezing het nut van een gedicht.
We zoeken nu eenmaal vaak naar woorden bij bijzondere gelegenheden. En wanneer we iets moeilijk onder woorden kunnen brengen, zijn er gelukkig onze dichters die het voorwerk hebben gedaan.'

Anne Vegter, Dichteres des Vaderlands

Uitgeverij Querido
Gebonden € 22.50

Ilja Leonard Pfeijffer - Idyllen


Nieuwe Poëzie

Uitgeverij Arbeiderspers
Paperback € 21.95

Antjie Krog - Medeweten


Krog trekt in Medeweten alle registers open haar stem is afwisselend fel, kwetsbaar en hoopvol.
Uit groot respect voor haar poëzie wordt naast de Nederlandse vertaling ook het Afrikaanse origineel opgenomen.

Uitgeverij Podium € 25.00

Eva Gerlach - Opzij van het kijken


Een keuze uit de gedichten.

Eva Gerlach (pseudoniem voor Margaret Dijkstra) is een van de belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied.
Haar bundels werden bekroond met tal van literaire prijzen.
In 2000 ontving zij voor haar hele oeuvre de P.C. Hooftprijs.
Gerlach debuteerde met regelmatig ogende, strakke maar ironische gedichten.
In de loop der jaren begon zij vrijere versvormen te hanteren, waarin de thematiek vrijwel onveranderd bleef: het persoonlijke leven, waaruit de doden nooit verdwijnen.

Rainbow Essentials harde kaft € 12.50

Lees maar lang en wees gelukkig


De 500 mooiste, beste fijnste gedichten & beelden van Plint.

Sommige gedichten en beelden wil je blijven zien. Dat weten we bij Plint als geen ander. In dit gebonden boek hebben we de 500 beste, leukste en fijnste gedichten en beelden bij elkaar gebracht - een boek om af en toe in te lezen, eindeloos in te bladeren en altijd bij de hand te willen hebben.
Gebonden, 527 pagina's, 17 x 14 cm.
Gebonden, softcover € 24.95

Ingrid Jonker - Ik herhaal je


Gebonden (heruitgave) € 20,00

Einde en begin - Wislawa Szymborska


Verzamelde gedichten (363pagina's)

Uitgeverij Meulenhoff
Gebonden € 17.50

Jorge Luis Borges - Alle gedichten


Tweetalige bundel.
80% Van de bundel is nog niet eerder vertaald in het Nederlands.
Vertaald door: Barber van der Pol & Maarten Steenmeijer.

Uitgeverij De Bezige Bij
Gebonden uitgave met stofomslag (met leeslint)€59.90

Verzamelde gedichten - M.Vasalis


Alle vier de dichtbundels van M. Vasalis gebundeld in een mooie gebonden uitgave van Van oorschot.

Gebonden € 25,00

Hou van mij


Ted van Lieshout
Winnaar Theo Thijssenprijs

Bijna alle gedichten en veel beelden 1984 - 2009

Uitgeverij Leopold
Gebonden € 32.50

Carlos Drummond de Andrade, De liefde, natuurlijk


Vertaling August Willemsen.
Uitgeverij: Arbeiderspers
Paperback
€ 15,-