Vrije Boekhandel

Leo Vroman - En toch is alles wat we doen natuur


De mooiste gedichten over het leven in en rondom ons.

Uitgeverij Querido
Gebonden € 25,00

Peter Verhelst - Koor


Een keuze uit de poëzie (1987-2017)

Uitgeverij De Bezige Bij € 22,00

Peter Verhelst - Zing zing


Uitgeverij Prometheus € 15,00

Hier besta ik - Bianca Sistermans & Hester van Hasselt


In Nederland en België sterven jaarlijks tientallen mensen in volstrekte eenzaamheid. Soms gaat het om daklozen of toeristen, vaker om oude mensen die alleen zijn achtergebleven, een enkele keer om een zuigeling die te vondeling is gelegd. Een groep dichters die zich de Poule des Doods noemt, schrijft speciaal voor deze overledenen poëzie.

Aan iedere eenzame uitvaart kleeft een verhaal.
De informatie die de dienstdoende dichter van gemeentewege krijgt, vormt een eerste aanknopingspunt voor een gedicht. Soms wordt de plek des onheils bezocht. Dan begint het schrijven: een paar dagen zet de dichter alles aan de kant, tot de uitvaart, waar hij zijn gedicht voorleest. Van dat gedicht wordt een kopie op het gemeentehuis bewaard, voor het geval zich ooit een familielid meldt.


Hester van Hasselt en Bianca Sistermans ontmoetten de dichters van ‘De eenzame uitvaart’. Van Hasselt sprak met hen over poëzie, eenzaamheid en de dood. Sistermans portretteerde de dichters en maakte foto’s bij dit monument van medemenselijkheid.

Uitgeverij Querido
Gebonden € 25,00

Remco Campert - Open ogen


Uitgeverij De Bezige Bij
Gebonden € 18,00

Sasja Janssen - Happy


Vrolijk? Opgewekt? Nee, de poëzie van Sasja Janssen in Happy, hoe licht van toon soms ook, laat zich alleen typeren in termen van eenzame woede en diepe melancholie. Zoals in haar ballade van een alfahulp:
‘Weer dat gelamenteer om hun moeder die het bed /
met anderen houdt, de zusjes getrouwd met vreemdelingen /
ik schuil in de hal met de stofzuiger.’
En ook een kalfje dient in deze bundel als dierbaar gezelschap (‘bij de mensen / kun je niet meer terecht’). Toch is Janssen er de dichter niet naar om bij de pakken neer te zitten. Happy tegen wil en dank.

Uitgeverij Querido
Paperback € 17,00

K.P.Kavafis - Verzamelde gedichten


Paperback € 30,00

Marije Langelaar - Vonkt


Uitgeverij Arbeiderspers
Paperback € 18,00

Bart Chabot - Hosanna dagen


Uitgeverij De Bezige Bij
Paperback € 18,00

De 100 beste gedichten van de VSBPoëzieprijs


De bundel De 100 beste gedichten is dit jaar samengesteld door neerlandica en literatuurwetenschapper Maaike Meijer, juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs 2018, en letterkundige en literair vertaler Anikó Daróczi.

De VSB Poëzieprijs bekroont de beste dichtbundel van het afgelopen jaar.

‘Als we konden leven als dichters zou de poëzie misschien niet nodig zijn. Maar niet iedereen is dichter. De bemiddeling van de poëzie is nodig om steeds opnieuw te kijken. Daartoe moet de poëzie altijd weer worden vernieuwd, opgeschud, ontdaan van haar regels en routines om haar functie van “nieuwe ogen inzetten” te kunnen behouden.

Naast poëzie van de genomineerden – Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld – zijn in deze bundel ook gedichten opgenomen van onder anderen Armando, Frans Kuipers, Joke van Leeuwen, Cees Nooteboom, Ester Naomi Perquin en Ilse Starkenburg.

Paperback € 10,00


Huub Oosterhuis - Die wij denkenIn 'Die wij denken' komt Huub Oosterhuis met nieuwe religieuze poëzie.
Wel of geen god? Een leven na de dood? Je denkt het, je zou het willen. Of je denkt het niet, je kunt je er niets bij voorstellen. Het is een niet te geloven verhaal. Binnen dit verhaal stelt Huub Oosterhuis indringende vragen die iedere lezer, wetend, niet-wetend, twijfelend, verlangend, zal herkennen. Geestelijke oefeningen zijn het, deze nieuwe gedichten.

Paperback € 15,00

Kira Wuck - De zee heeft honger


De zee heeft honger gaat over de anonimiteit van de stad, het verlangen om aangelijnd te worden en de verlokking van de zee.

Over Finse meisjes:
‘Dit zijn zinnen die ik wil lezen voor het slapen gaan.’ Arnon Grunberg
‘Wucks kracht ligt in de scherpte en veelzeggendheid van haar beelden, die zich nooit onmiddellijk prijsgeven.’ de Volkskrant
‘Onverwachte beelden, die mijn geroutineerde zondag op een aangename manier op losse schroeven zetten.’ Remco Campert.

Ook voor deze bundel weer lovende recensies.

Paperback € 17,50

Willem Jan Otten - Genadeklap


Uitgeverij van Oorschot
Paperback € 18,00

Jean Pierre Rawie - Handschrift


Gebonden € 15,00

Het leven deugt. Althans op onderdelen - Anton Korteweg


De prachtige nieuwe bundel van een sprankelende melancholicus

‘Ik heb gisteren van Evert een prachtig boek gekregen: Ouderen zijn het gelukkigst, de verzamelde gedichten van Anton Korteweg. (…) Ze gaan wel, want ze rijmen niet.’ Hendrik Groen in Zolang er leven is

Hij golft, hij bridget, stemt op de VVD,
steunt het Cultuurfonds, Vriend van de UB,
hij kromp inmiddels drie, vier centimeter
en is daar niet eens ongelukkig mee

En dichten doet hij gelukkig ook nog steeds! In Het leven deugt. Althans op onderdelen schetst Anton Korteweg met lichte pen een melancholiek doch vrolijk beeld van zijn jeugd, de tellende ouderdom en alles daartussenin. Leuker kan Anton Korteweg het nu al dertien bundels lang niet maken. Want het leven mag dan wel op onderdelen deugen, als geheel blijft het te wensen overlaten.

Paperback, 76 pag. €19,00

Alles klaar? En pompen maar - Samoeïl Marsjak


We hebben er lang op moeten wachten, maar ze zijn er weer: klassieke Russische kindergedichten, geïllustreerd door de grootste avant-gardekunstenaars uit het Sovjet-Rusland van de jaren 1920 - met de oude prenten die nog net zo fris zijn als toen, en in een kersverse vertaling.

Alles klaar? En pompen maar! is een bundeling van drie langere gedichten van Samoeïl Marsjak, een van de onbetwiste reuzen van de Russische kinderpoëzie. Bagage, met de kleurrijke constructivistische illustraties van Lebedev, Brand, met de vrolijke tekeningen van Konasjevitsj, en Post, dat onvergetelijk geïllustreerd werd door Tsechanovski.
Dit zijn de gedichten en de illustraties waar de Russische kindergedichten uit de periode 1920‒1930 terecht zo wereldberoemd om zijn. En ze hebben nog niets van hun kracht verloren.

De vertalingen werden gemaakt door Robbert-Jan Henkes en zijn afkomstig uit het veelgeprezen Bij mij op de maan. Een keuze uit de Russische kindergedichten vanaf de zeventiende eeuw, dat in 2016 in de Russische Bibliotheek verscheen.

Gebonden met illustraties €17,50

Het regent in de trompetten - Pierre Kemp


Een kleurrijker dichter dan Pierre Kemp (1886-1967) heeft Nederland niet gekend. Vanuit zijn Maastrichtse 'dichterkluisje' manoeuvreerde hij zijn vele kleurige, korte gedichten de Nederlandse dichtkunst binnen. Als bekroning van zijn hele werk werd Pierre Kemp in 1956 de Constantijn Huygens-prijs toegekend en in 1958 de P.C. Hooft-prijs. Lezers schreven hem dat zijn gedichten hen gelukkig maakten. En dat vermogen hebben ze. Alledaagse belevenissen van zeer uiteenlopende aard worden door de sterk zintuiglijk ingestelde en met een groot talent voor verwondering gezegende dichter tegen het licht gehouden. Er is ernst en humor in zijn spel van vragen stellen en betekenis suggereren, maar ook een beminnelijke melancholie die zelden zwaar wordt.

Wiel Kusters en Ingrid Wijk stelden een nieuwe bloemlezing samen uit Kemps werk, dat geruime tijd niet meer leverbaar is geweest. Zij kozen voor een thematische ordening van de gedichten, waardoor dit boek, in overeenstemming met een oude wens van de dichter, tot een soort brevier voor het dagelijks leven kan worden. Er zijn gedichten over het verlangen, de vrouw, licht en kleuren, klank en muziek, planten en dieren, nacht en dromen, stad en land, ouderdom en dood, maar ook over kind zijn op latere leeftijd.

Paperback, 166 pag. €19,95

Album van de Indische poëzie - samengesteld door Bert Paasman en Peter van Zonneveld


Vier eeuwen lang zijn er tussen Noordwest-Europa en Zuidoost-Azië betrekkingen geweest die hun sporen hebben nagelaten. Er is geen familie die niet op de een of andere manier door Insulinde is aangeraakt. Met dit Album van de Indische poëzie gaat een lang gekoesterde wens in vervulling van vele liefhebbers van de cultuur en literatuur van het voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indisch Nederland.

In deze bloemlezing krijgt de beeldvorming van Indië, vanaf de VOC-tijd tot heden, gestalte in gedichten, liedjes, cabaretteksten en in allerhande rijmelarij. Bijna alle bekende Nederlandse dichters, ook van wie je dat niet zou verwachten, hebben iets over Indië geschreven.

Met o.a. werk van Willem Bilderdijk, J. Slauerhoff, S. Vestdijk, Leo Vroman, E. du Perron, Multatuli, Vincent Mahieu, Adriaan van Dis, Willem Brandt, Maria Dermoût, Leo Lezer, G.J. Resink, Jef Last, Marion Bloem, Lucebert, Jan Boerstoel, Cola Debrot, Jean Pierre Rawie, Ernst Jansz, Wieteke van Dort, Drs. P en Willem Wilmink. Inclusief cd met een selectie van gedichten, voorgedragen door Willem Nijholt.

Gebonden van €29,95 voor €14,95
Zo lang de voorraad strekt.

Lars van der Werf - Elke dag een zoen


Klein formaat gebonden € 10,00

Ilja Leonard Pfeijffer - De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten


De roemruchte 'dikke Komrij' heeft een vervolg gekregen; 'De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Ilja Leonard Pfeijffer - het zijn er overigens bijna 1.400 geworden.

"Als avontuur verdwalen is, verlies ik mij
het liefst in alle trage zinnen die je zei.
Je leert me horen met jouw ogen en ik zie
mezelf verbijsterd staan. Het lijkt wel poëzie.
Je kleine stem heeft mij van schor geschreeuw genezen.
Met jouw gedachten kan ik alle bloemen lezen."

gebonden € 29,95

Tim Hofman - Gedichten van de broer van Roos


Het poëziedebuut van Tim Hofman, BNN-presentator, DWDD-tafelheer en winnaar van Wie Is De Mol 2016

Uitgeverij Meulenhoff € 15,00

Rainer Maria Rilke - Boomgaarden


Gevolgd door Walliser kwatrijnen.

Rainer Maria Rilke (1875-1926), die een zwervend bestaan had geleid, woonde de laatste vijf jaar van zijn leven in Muzot, een gehucht in het Zwitserse Rhônedal, net aan de Franse kant van de taalgrens.
Hij schreef er zijn laatste Duitstalige bundel, De sonnetten aan Orpheus, en dichtte daarna een tijdlang helemaal niet. Nieuwe inspiratie kwam er, behalve van het landschap waar hij steeds meer voor ging voelen,
vooral van het gebruik van een nieuwe dichttaal, het Frans, dat zijn hele leven al wel een voertuig voor brieven en gesprekken was geweest. Die inspiratie resulteerde in een enkele maanden voor zijn dood
bij Gallimard verschenen bundel, die nu door Jan Kuijper is vertaald.

Paperback € 17,50

Joke van Leeuwen - Woorden op bezoek


Voor deze bloemlezing maakte Joke van Leeuwen zelf een keuze uit haar poëzie.

Uitgeverij Rainbow Essentials
Gebonden € 12,50

Rutger Kopland - Verzamelde gedichten


Nieuwe uitgave van de verzamelde gedichten.
Harde kaft ( 582 pagina's) € 19,95

Gedichten die vrouwen aan het huilen maken


Samengesteld door Isa Hoes
Paperback € 10,00

M. Vasalis - Verzamelde gedichten


Van de dichteres Vasalis werden door de jaren heen meer dan 300 000 bundels verkocht. Haar gedichten blijken nog steeds voor veel mensen een waardevolle haven.
Haar poëzie wordt sinds jaar en dag veel gebloemleesd en zeer regelmatig aangewend bij 'levensmomenten'.

Uitgeverij van Oorschot
Harde kaft € 17,50

Alledaagse ergernissen - Eva Gerlach, Bianca Sitermans & Sasja Janssen


Laconieke ziedaarheid noemt Eva Gerlach het, de manier waarop Bianca Sistermans alledaagse ergernissen in beeld brengt.
In dit boek komen bijna vijftig foto's van Sistermans samen met teksten van de dichters Eva Gerlach en Sasja Janssen.
Wonderlijk hoe beeld en tekst elkaar opladen als ze naast elkaar staan.
De gedachten kunnen een hoge vlucht nemen als een dichter meekijkt naar gewone dingen: een snotterig zeepje, een half opgegeten boterham in een lunchtrommeltje, een barst in de muur.
Zonder enige moeite komen Gerlach en Janssen bij grote zaken als tijd, dood en liefde. Niet gelijk van toon, het werk van deze dichters, maar even briljant en inventief. Fijnzinnig, geestig, zoals dit, naar aanleiding van 'het eeuwige peertje' aan het plafond:

Sistermans, Gerlach en Janssen maken met kijken alledaagse zaken nieuw. Oftewel, vrij naar de Duitse dichter Christian Morgenstern: de diepte zit verstopt. Waar? Aan de oppervlakte.

AFdH uitgevers € 24,50

Anne Vegter - Je bent mijn liefste woord


Gedichten voor bijzondere momenten.

'Wat is een nuttig gedicht? Natuurlijk trek je 's ochtends geen gedicht aan tegen koude voeten.
Je smeert geen brood met een gedicht en je fietst niet op een gedicht naar je werk. Je kruipt 's nachts niet tegen een gedicht aan in bed.
Toch was het vertrekpunt voor het samenstellen van deze bloemlezing het nut van een gedicht.
We zoeken nu eenmaal vaak naar woorden bij bijzondere gelegenheden. En wanneer we iets moeilijk onder woorden kunnen brengen, zijn er gelukkig onze dichters die het voorwerk hebben gedaan.'

Anne Vegter, Dichteres des Vaderlands

Uitgeverij Querido
Gebonden € 22.50

Ilja Leonard Pfeijffer - Idyllen


Nieuwe Poëzie

Uitgeverij Arbeiderspers
Paperback € 21.95

Antjie Krog - Medeweten


Krog trekt in Medeweten alle registers open haar stem is afwisselend fel, kwetsbaar en hoopvol.
Uit groot respect voor haar poëzie wordt naast de Nederlandse vertaling ook het Afrikaanse origineel opgenomen.

Uitgeverij Podium € 25.00

Eva Gerlach - Opzij van het kijken


Een keuze uit de gedichten.

Eva Gerlach (pseudoniem voor Margaret Dijkstra) is een van de belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied.
Haar bundels werden bekroond met tal van literaire prijzen.
In 2000 ontving zij voor haar hele oeuvre de P.C. Hooftprijs.
Gerlach debuteerde met regelmatig ogende, strakke maar ironische gedichten.
In de loop der jaren begon zij vrijere versvormen te hanteren, waarin de thematiek vrijwel onveranderd bleef: het persoonlijke leven, waaruit de doden nooit verdwijnen.

Rainbow Essentials harde kaft € 12.50

Lees maar lang en wees gelukkig


De 500 mooiste, beste fijnste gedichten & beelden van Plint.

Sommige gedichten en beelden wil je blijven zien. Dat weten we bij Plint als geen ander. In dit gebonden boek hebben we de 500 beste, leukste en fijnste gedichten en beelden bij elkaar gebracht - een boek om af en toe in te lezen, eindeloos in te bladeren en altijd bij de hand te willen hebben.
Gebonden, 527 pagina's, 17 x 14 cm.
Gebonden, softcover € 24.95

Ik herhaal je - Ingrid jonker


Gedichten en biografie.

Uitgeverij Podium
Paperback € 17.50

Finse meisjes - Kira Wuck


Lovend ontvangen bundel.

Uitgeverij podium
Paperback € 15

Einde en begin - Wislawa Szymborska


Verzamelde gedichten (363pagina's)

Uitgeverij Meulenhoff
Gebonden € 17.50

Zoen me tot ik spin - Gedichten over de liefde


Met gedichten van Hans Andreus, Simon van der Geest, Eva gerlach e.a.
Met illustraties van Wolf Erlbruch

Uitgeverij Querido
Gebonden € 10,-

Jorge Luis Borges - Alle gedichten


Tweetalige bundel.
80% Van de bundel is nog niet eerder vertaald in het Nederlands.
Vertaald door: Barber van der Pol & Maarten Steenmeijer.

Uitgeverij De Bezige Bij
Gebonden uitgave met stofomslag (met leeslint)€59.90

Verzamelde gedichten - Emily Dickinson


Toen in 1886 de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson stierf, 55 jaar oud, vond haar zuster een doos met papieren, waaronder ongeveer 1100 gedichten. Tijdens haar leven publiceerde ze er slechts 7 van. In de twintigste eeuw kwam pas de erkenning van haar werk op gang, die zorgde dat zij nu wordt gezien als een der grootste dichters die er zijn. Deze uitgave van Dickinsons Verzamelde gedichten bevat de Nederlandse vertaling van ruim de helft van haar poëzie. Van de gedichten die ze in haar beste jaren schreef en in zelfgemaakte handschriftbundels bijeenbracht (1860–64), is circa tweederde vertaald. Uit de eerdere uitgaven, Gedichten 1 (2005) en Gedichten 2 (2007), zijn alle vertalingen herzien en aangevuld met nieuw werk. Derhalve bevat dit boek veel nieuwe, niet eerder vertaalde gedichten. De gebrekkige chronologie van de eerdere delen is in dit boek hersteld, zodat Dickinsons dichterlijke ontwikkeling te volgen is.

Uitgeverij van Oorschot
Gebonden € 29.90

Verzamelde gedichten - M.Vasalis


Alle vier de dichtbundels van M. Vasalis gebundeld in een mooie gebonden uitgave van Van oorschot.

Gebonden € 25,00

Hou van mij

Ted van Lieshout
Winnaar Theo Thijssenprijs

Bijna alle gedichten en veel beelden 1984 - 2009

Uitgeverij Leopold
Gebonden € 29.95

Carlos Drummond de Andrade, De liefde, natuurlijk


Vertaling August Willemsen.
Uitgeverij: Arbeiderspers
Paperback
€ 15,-