Vrije Boekhandel

14 gemiste oproepen van Cruijff en andere voetbalverhalen - Michel van Egmond


Michel van Egmond viert dit jaar een jubileum: hij schrijft precies drie decennia lang fulltime over voetbal. In deze verzamelbundel is het beste van zijn werk samengebracht.
De unieke reportages in 14 Gemiste Oproepen van Cruijff gaan over ontmoetingen met grote sterren als Willem van Hanegem, Paul Gascoigne en uiteraard Johan Cruijff, maar vertellen ook de bijna vergeten levensverhalen van Árpád Weisz en Lutz Eigendorf en Wout Holverda.
Van Egmond gaat ver voor zijn verhalen. Vaak ook letterlijk. Zijn reportages komen vanuit alle windhoeken van de voetbalwereld. Hij reist naar Tokio voor een ontmoeting met de Japanse fanclub van VVV Venlo, bezoekt Zlatan Ibrahimovic in hartje Parijs en bericht op zijn eigen mild-ironische toon vanuit Peking over een wel heel vreemde persconferentie van Louis van Gaal.
Samengebundeld vormen zijn stukken een labyrint van unieke verhalen over de mooie, ontroerende, potsierlijke, verrassende en soms tragi-komische kant van het voetbal, bezien door het oog van de meest gelezen sportschrijver van dit moment.

paperback, 397 pag. €22,00

Lieke - Vincent de Vries


In LIEKE deelt profvoetbalster Lieke Martens voor het eerst haar hele verhaal: van haar eerste doelpunten bij de F-pupillen in Nieuw-Bergen tot haar mooiste acties bij FC Barcelona en ontmoetingen met supersterren als Messi, Neymar en Ronaldo. In 2017 won ze met het Nederlands elftal het EK en ze werd beste speelster van het toernooi , van Europa én van de wereld. Het boek LIEKE is tot stand gekomen met medewerking van onder anderen Jackie Groenen, Danielle van der Donk, Kika van Es, Anouk Hoogendijk, Sarina Wiegman en Patrick Kluivert.

gebonden, 253 pag. €22,00

Ik ben voetbal - Zlatan Ibrahimovic


Ik ben voetbal van sterspeler Zlatan Ibrahimovic is een luxe cadeauboek, rijkelijk voorzien van fotomateriaal, dat de hele carrière beslaat van de topscoorder aller tijden van het Zweedse nationale elftal. Journalist Mats Olsson volgt Ibrahimovic als sinds het begin van zijn loopbaan en tekende zijn verhaal op. Hiervoor interviewde hij ook vakgenoten die nauw met hem samenwerkten, onder wie trainers Ronald Koeman en José Mourinho en medespelers als Thierry Henry.

gebonden, €25,00

herman Chevrolet - Briek!


Een mythische figuur uit de wielersport Briek Schotte is nog altijd een van de meest bijzondere Vlaamse wielrenners. Vanwege zijn schonkige rijstijl en onverzettelijkheid kreeg hij terecht de eretitel De Laatste Flandrien. In Briek! lezen we over een ruw verleden met veel armoede, met uiterst zwijgzame mensen die weinig liefde kenden en weinig ruimte hadden voor het uiten van emoties. Het is ook het verhaal van een eerlijke man die in zijn nadagen door de wielerwereld werd vermorzeld en vernederd om vervolgens aan de kant te worden geschoven. Maar het grote publiek bleef hem - IJzeren Briek, wereldkampioen en klassiekerkoning - zien als held en symbool voor de wielerromantiek.

Paperback, 244 pag. €20,00

Frans, in de geest van de wedstrtijd - André Hoogeboom


Frans Derks stamt uit de ‘Gouden Eeuw’ van het Nederlandse voetbal: een tijdperk waarin internationaal succes bijna vanzelfsprekend was en het Nederlandse voetbal domineerde. Hij werd door voetbalvedettes als Johan Cruijff en Willem van Hanegem gewaardeerd om zijn unieke stijl van arbitreren. Derks had gevoel voor drama en speelde waar mogelijk het spel mee. Hij was onderdeel van de show, de stalmeester in de ring. En in plaats van star de regels toe te passen, floot Derks ‘in de geest van de wedstrijd’, wat het spel ten goede kwam. Frans Derks kon met iedereen goed opschieten omdat hij zo’n kwajongen was; altijd in voor een geintje. Derks respecteerde voetballers en zij respecteerden hem. Ook zijn verschijning op het veld was uniek: zijn tenue werd gekenmerkt door zijn strakke, zwarte broekje. Een broekje dat naar eigen zeggen geen ruimte liet voor gele kaarten, die hij dan ook bijna nooit heeft uitgedeeld. Na zijn scheidsrechterscarrière bleef Frans Derks actief in de sport, onder meer als voorzitter van FC Dordrecht. Frans is de geautoriseerde biografie over de meest markante arbiter van het Nederlandse voetbal. ‘“We willen niet meer begrijpen dat fouten bij het spel horen”, zegt Derks. Dat is geen romantisch geneuzel van een oude man, maar bovenal een scherpe observatie.’ –


paperback, 202 pag. €17,00

De taal van de fiets - Wim Daniëls

De fiets; van alle vervoermiddelen die er ooit zijn uitgevonden is de fiets de meest heilzame, voor mens en milieu. Een frame, twee wielen, een stuur, trappers, een ketting en een zadel, dat is het wel zo ongeveer. Maar de samenvoeging daarvan kan mensen in vervoering brengen, zoals Stijn Streuvels, die in 1915 in Mijn rijwiel schreef: ‘Iets dat men zou willen liefkozen, strelen, meenemen naar bed, om er nooit van gescheiden te zijn en het altijd, zelfs ’s nachts te kunnen bekijken!’
Over de liefde voor de fiets en het genoegen van het fietsen vertelde Wim Daniëls regelmatig op radio en tv. Nu is er dan het boek, dat veel mooie verhalen en anekdotes bevat. Bijvoorbeeld over hoezeer mensen hun fiets kunnen koesteren, zoals oud-wielrenner Koos Moerenhout die zes fietsen heeft waar hij nooit meer op fietst, maar die hij toch nooit weg zal doen en waarvan hij geregeld nog de banden oppompt om ze in ere te houden. En over Robert Penn, die de hele wereld over reisde om de beste onderdelen voor zijn droomfiets te laten maken, en zoals Wim Daniëls zelf, die maar geen afscheid kan nemen van de fiets waarop zijn zoon, inmiddels 30, ooit leerde fietsen.

paperback, 182 pag. €15,00

Michel van Egmond en Jan Hillenius - Inside


INSIDE is het onthullende, verbazingwekkende en bij vlagen onthutsende vervolg op de bestseller TOPSHOW uit 2014. Dit keer doen Michel van Egmond en Jan Hillenius van binnenuit verslag van de gang van zaken bij Voetbal Inside, uitmondend in de opmerkelijke transfer van RTL naar Talpa's John de Mol. De relletjes, de boze -emails, de geheime besprekingen: niets blijft onbesproken in deze komische televisiekroniek.

paperback, €17,50

Monumenten van de lente- Léon de Kort


Er zijn vele momenten uit de wielersportgeschiedenis die men zich nog goed kan herinneren. Jan Janssen won 50 jaar geleden als eerste Nederlander de Tour de France. Hennie Kuiper won in 1983 op heroïsche wijze Parijs Roubaix. Tom Dumoulin pakte die grandioze Maglia Rosa in de Giro d'Italia van 2017. Deze, en vele andere memorabele prestaties staan in het collectief geheugen van de wielerliefhebbers gegrift. Er zijn al veel artikelen en boeken geschreven over deze prestaties. Echter, in de schaduw van die successen leven ook andere mooie verhalen. Nét buiten beeld of nooit besproken in de media.

In ‘De Wielercollectie deel 1’, met als titel ‘Monumenten van de lente’, weet Léon prachtige verhalen en anekdotes op te tekenen uit de monden van de oer-Hollandse renners die het presteerden om één van de vier ‘Monumenten’ te winnen. In de laatste 30 jaar is dat maar 4 keer gelukt........
Boeiende verhalen van knechten, net-níet winnaars of legendarische renners die door hun lange, imposante loopbaan automatisch zich de status van vedette mogen aanmeten......al zullen de nuchtere Nederlandse renners daar zelf niet aan beginnen.

Léon beschikt over een fantastisch geheugen en daarnaast heeft hij al zo lang hij leeft de ‘afwijking’ om alle informatie over wielrennen te verzamelen in zijn inmiddels overvolle papieren en digitale archief. Genoeg inspiratie en kennis voor de volgende delen van De Wielercollectie.

Verhalen over wielrennen.

Paperback € 15,00

De Bosatlas van het Nederlandse voetbal


De Bosatlas van het Nederlandse voetbal; een reis langs de velden in kaart en beeld.

Voetbal is dé volkssport van Nederland. De Bosatlas van het Nederlands voetbal brengt de volkssport van Nederland in kaart! De honderden kaarten, afbeeldingen en foto’s laten zien waar de clubs en de stadion zitten, volgen spelers, trainers, sportjournalisten, clubs en het Nederlands elftal. Daarnaast is er aandacht voor de historie van deze volkssport en waarom de Eerste én Tweede Wereldoorlog doorslaggevend zijn geweest voor de volkssport voetbal.

gebonden, 213 pag. €39,95

Deal. Met Rob Jansen achter de schermen van het topvoetbal - Michel van Egmond


In DEAL neemt bestseller auteur Michel van Egmond de lezer mee in de wereld van Rob Jansen, een van de meest vooraanstaande voetbalmakelaars in Europa. Hij schets niet alleen een intiem portret van een markante workaholic, maar toont gelijktijdig een beeld van de gang van zaken achter de schermen van het (inter)nationale topvoetbal.
Van Egmond reist met Rob Jansen mee langs stadions en bestuurskamerskamers in de meeste grote voetballanden, is er bij wanneer er miljoenentransfers worden voorbereid en doet in zijn geheel eigen stijl verslag van de verbazing die hem daarbij bekruipt.

paperback, 272 pag. €20,00

De wereld volgens Gijp - Michel van Egmond

In het voorjaar van 2016 gebeurde er iets uiterst ingrijpends in het doorgaans zo kalme bestaan van René van der Gijp, iets dat zijn leven van de ene op de andere dag volledig op z'n kop zette. Niet voor het eerst verbleef bestseller-auteur Michel van Egmond juist gedurende deze periode in zijn directe nabijheid.

Het resultaat is het langverwachte en indringende vervolg op GIJP, het megasucces uit 2012: De Wereld volgens Gijp, een boek om te lachen en te huilen tegelijk.

De Wereld volgens Gijp laat de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen, in een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als bron van troost.
Drie hoofstukken uit het boek spelen zich af in het Bredase café De Bommel waar Ruud Gullit optrad.
Met belangrijke bijrollen voor onder anderen Ruud Gullit, Jan Boskamp, Rob Jansen, Maarten Spanjer en Mario Been.

Paperback € 20,00

Kieft - Michel van Egmond


Bijna twintig jaar lang droeg voetballer Wim Kieft een groot geheim met zich mee.
Dat is nu voorbij.

Aan Michel van Egmond, auteur van de mega-bestseller GIJP, vertelde hij zijn onwaarschijnlijke verhaal.

KIEFT is het verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving. Tegen de demonen in zijn hoofd. Maar het is ook een hoopvol relaas over de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens.
Het is een boek vol zelfspot en trots. Triest en soms grappig tegelijk. Het gaat over Ajax, PSV, Oranje en uiteraard over die gedenkwaardige kopbal tegen Ierland in 1988. Maar het gaat ook over schuld en schaamte, over eenzaamheid en angst, over de druk, over het eeuwige onvermogen om te genieten van succes. En over de dagelijkse strijd die hij voert om clean te blijven.

Paperback € 19.95

Ik, Zlatan


Zlatan Ibrahimovic vertelt zijn levensverhaal:
over zijn getroubleerde jeugd in een immigrantenwijk in Malmö, waar hij opgroeide voor galg en rad.
Over de trainer van FC Malmö, die zijn unieke talent zag en hem redde van een leven vol diefstal, drugs en geweld waarin hij dreigde af te glijden.
Over zijn transfer naar Ajax, waar hij doorbrak als speler van internationale allure, en waar de basis werd gelegd voor zijn verdere carrière, die hem achtereenvolgens bij Juventus, Inter, Barcelona en AC Milan bracht.

Paperback € 12.50

De man en zijn fiets - Wilfried de Jong


Wielerverhalen

Voor De man en zijn fiets maakte Wilfried de Jong een selectie uit zijn mooiste wielerstukken voor NRC en De Muur. Daarnaast schreef hij nieuwe verhalen. Over kasseien, lege bidons, aanrijdingen en mist op de Mont Ventoux.

Uitgeverij Podium
Paperback € 12.50

‘