Vrije Boekhandel

Ali - Jonathan Eig


was de meest gevatte, de knapste, de sterkste, de moedigste en bovenal The Greatest. Deze eerste allesomvattende biografie geeft een radicaal nieuw inzicht in de complexe man die Ali was. Meer dan 500 interviews, duizenden nieuwe (FBI) documenten en audiotapes vormen samen het verhaal van de bokser zoals nooit eerder is gebeurd. Het verhaal van een man met gebreken, vol onzekerheid maar onwaarschijnlijk moedig.

Paperback € 25,00

De Bosatlas van het Nederlandse voetbal


De Bosatlas van het Nederlandse voetbal; een reis langs de velden in kaart en beeld.

Voetbal is dé volkssport van Nederland. De Bosatlas van het Nederlands voetbal brengt de volkssport van Nederland in kaart! De honderden kaarten, afbeeldingen en foto’s laten zien waar de clubs en de stadion zitten, volgen spelers, trainers, sportjournalisten, clubs en het Nederlands elftal. Daarnaast is er aandacht voor de historie van deze volkssport en waarom de Eerste én Tweede Wereldoorlog doorslaggevend zijn geweest voor de volkssport voetbal.

gebonden, 213 pag. €39,95

Rico - Leon Verdonschot


Schrijver Leon Verdonschot volgde de wereldkampioen kickboksen een jaar lang intensief. Tijdens trainingen, in voorbereiding naar wedstrijden, tijdens presentaties en workshops, thuis en in zijn vrije tijd. Hij sprak vele (jeugd)vrienden, familieleden, trainers, medesporters.
Het resultaat is RICO: niet alleen een meeslepend en filmisch geschreven verhaal op de huid van de beste kickbokser ter wereld, maar ook een onthullend inkijk in het persoonlijke leven van Verhoeven. Voor het eerst vertelt hij (en zijn intimi) het verhaal van zijn getroebleerde jeugd. Zijn verstoorde relatie met zijn moeder, en de rol van zijn vader, die hem de eerste jaren trainde maar uiteindelijk buiten Verhoevens sportieve team belandde. Het legde de basis voor een zeer gecompliceerde band, die onlangs tragisch eindigde met het overlijden van Verhoevens vader.
RICO is niet alleen een verhaal over sportieve wilskracht en discipline, maar ook een ontroerend verslag van een andere strijd: die om los te komen van je verleden.

paperback, €20,00

Foppe de Haan - Menno Haanstra


Foppe de Haan wordt gedreven door maar één ding: anderen vooruit helpen. De van nature bescheiden voetbaltrainer bracht zo o.a. sc Heerenveen tot in de Champions League en Jong-Oranje naar de Europese titel in 2006 en 2007. Menno Haanstra sprak naast Foppe de Haan onder meer Van Nistelrooij, Drenthe, Verbeek, Tomasson en Daniël de Ridder en kwam zo tot een openhartig en eerlijk verhaal over een Fries die als voetbaltrainer zijn tijd verder vooruit was dan velen denken.

Paperback, 254 pag. €20,00

Deal. Met Rob Jansen achter de schermen van het topvoetbal - Michel van Egmond


In DEAL neemt bestseller auteur Michel van Egmond de lezer mee in de wereld van Rob Jansen, een van de meest vooraanstaande voetbalmakelaars in Europa. Hij schets niet alleen een intiem portret van een markante workaholic, maar toont gelijktijdig een beeld van de gang van zaken achter de schermen van het (inter)nationale topvoetbal.
Van Egmond reist met Rob Jansen mee langs stadions en bestuurskamerskamers in de meeste grote voetballanden, is er bij wanneer er miljoenentransfers worden voorbereid en doet in zijn geheel eigen stijl verslag van de verbazing die hem daarbij bekruipt.

paperback, 272 pag. €20,00

Pellegrina - Een Italiaanse wielerbedevaart


'Pellegrina' van Lidewey van Noord is het verhaal van een wielerpelgrim die door Italië trekt, langs velden en wegen, heuvels, industrieterreinen en bossen, op zoek naar de sporen die de helden uit de Italiaanse wielergeschiedenis achterlieten.
De pelgrim gaat waar de renners gingen, ziet wat de renners zagen en wil zo proeven van het heldendom, drinken uit dezelfde bidon - al is het maar een slokje. Deze Italiaanse bedevaartstochten nemen de lezer mee naar alle uithoeken van Italië. Van het geboortehuis van Fausto Coppi tot het restaurant van Eddy Mazzoleni; van Marco Pantani's graf in Cesenatico tot de videotheek van Vincenzo Nibali's moeder op Sicilië.
Maar 'Pellegrina' is bovenal een ontmoeting: met de Italiaanse wielergeschiedenis en met het land zelf.
Een prachtboek over het wielrennen in Italië, de schoonheid van het land en de vergankelijkheid van het leven. Bijzonder bij u aanbevolen.
Gebonden € 29,95

De Karst. De clown demarreert - John van Ierland


Gerben Karstens (1942) was een Nederlands beroepswielrenner in de periode 1965-1980. Ondanks het lidmaatschap van de Nederlandse kernploeg schaatsen koos hij voor het wielrennen. Een dat was geen verkeerde keus! Als amateur won hij de gouden medaille op de Olympische Spelen van 1964 op het onderdeel 100 kilometer ploegentijdrit. Karstens de sprinter werd beroepsrenner en won etappes in alle drie de grote rondes (zes in de Ronde van Frankrijk, één in de Ronde van Italië en veertien in de Ronde van Spanje). In 1974 droeg hij zelfs twee dagen de gele trui. Niet alleen door zijn splijtende demarrages viel hij op in het peloton maar ook door zijn vele grappen en grollen. Al snel werd hij 'de clown' genoemd. Andere bijnamen zijn: 'de Leidse notariszoon' en 'de Karst'. Na zijn wielercarrière verlegde hij het avontuur naar de wereldzeeën die hij met zijn zeiljacht aandeed.
Een biografie over een van de meest smaakvolle Nederlandse wielrenners ooit en een anekdotisch verhalenboek in één. Heroïsch, eerlijk en vol oprechte humor, zoals het in het wielrennen hoort te gaan. Een boek waarin grote namen hun steentje hebben bijgedragen zoals Bernard Hinault, Jan Janssen, Barry Hoban, Sean Kelly, Jeroen Blijlevens, Ard Schenk en Francesco Moser.

Gebonden, 320 pag. €24,95

Heel 076 fietst - Martijn Geervliet & Koen van Neerven


'Heel 076 fietst' is een verzameling van verhalen van fietsende Bredanaars in het mooie Breda. De verhalen en foto's in dit boek vormen een mooie afspiegeling van de Bredase samenleving. Het is daarmee een echt (fiets)portret van Breda.

gebonden €19.95

Tom Dumoulin - Leon de Kort


Misschien moeten we hem de kopman van een nieuwe Gouden Generatie noemen. Of is dat te veel eer? Overdrijf maar liever niet bij Tom Dumoulin. Hoewel deze Limburgse twintiger als profwielrenner momenteel op topsnelheid de wereld verovert met de ene na de andere indrukwekkende prestatie, walgt hij van heldenverering. Gouden Generatie? Omdat hij, maar ook Wout Poels, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema plotseling lekker meedoen in de voorname koersen? Onzin. Ze fietsen gewoon hard, dat moet je niet groter maken dan het is. 'Als je even wat minder goede resultaten hebt, barst de kritiek alweer los. Dus laten we maar normaal blijven doen,' vindt Dumoulin.

Vandaar dit bescheiden boek over een fietsende jongen uit Maastricht die soms écht niet in de gaten heeft hoe goed hij is.
Argeloos als een vlinder.

Gebonden, €4.95

Gerard den Haan, schoppen en slaan - Cecile Koekoek

In de jaren tachtig schoffelde Gerard den Haan op het middenveld van NAC en groeide hij met zijn no-nonsense mentaliteit uit tot cultheld van de B-Side. Cecile Koekoek, hoofdredactrice van de VaraGids maar vooral groot NAC-supporter, stond destijds op de tribune en schrijft een persoonlijk verhaal over haar held, haar club en haar stad. De slechtste voetballer van Nederland zou Gerard den Haan zijn. Volgens mij is het meer een geuzennaam. Het was misschien niet de meest verfijnde technicus van het middenveld van NAC maar hij beschikte wel over een geweldige mentaliteit.
Een citaat uit het boek:

Na de wedstrijd zaten ze altijd met zijn allen in bad. 'Marcel was weleens bang dat ik zou verzuipen van vermoeidheid. Helemaal kapot was ik dan., verrot. Ik hoor die voetballers van tegenwoordig zo vaak zeggen dat ze alles hebben gegeven, maar dan denk ik bij mezelf: ik heb een heel andere definitie van alles geven'.

Cécile Koekoek heeft een mooi portret opgeschreven van een authentieke persoonlijkheid uit de geschiedenis van NAC maar hoe zou het toch aflopen met de Spaanse Rosa?

Prijs: € 17,50


Cols - De mooiste beklimmingen in Europa


De Mont Ventoux, de Stelvio, Alpe d'Huez, de Galibier en de Tourmalet: beroemde bergtoppen als tempels van de wielerheroïek. Jaarlijks trekken er duizenden wieler-amateurs naartoe om zichzelf op de proef te stellen. Ze gaan de worsteling aan met de berghelling en willen in het kielzog van hun helden weten hoe het voelt om af te zien op het dak van Europa.

De fantastische foto's zijn van de hand van Michael Blann, voormalig profrenner, nu professioneel fotograaf. Hij heeft meer dan veertig cols in Europa op beeld vastgelegd vanuit het perspectief van de wielrenner. Naast de foto's en klimprofielen van de belangrijkste cols zijn odes aan het klimmen en talrijke persoonlijke herinneringen van grote vedetten uit de wielerwereld opgenomen. Het zijn de getuigenissen van o.a. Lizzie Armitstead, Ivan Basso, Bernie Eisel, Maurizio Fondriest, Andy Hampsten, Sean Kelly, Greg LeMond, Robert Millar, Allan Peiper en Stephen Roche.

COLS is een iconisch fotoboek met de landschappen van de meest majestueuze bergen en legendarische cols uit de wielergeschiedenis, bestemd voor de groeiende groep passieve en actieve wielerenthousiastelingen. Beschreven zijn 44 cols, waaronder: Alpe d'Huez, Col d'Aubisque, Col du Galibier, de Gavia, Col d'Izoard, de Stelvio, de Teide, Col du Tourmalet, Mont Ventoux.

Gebonden € 29,95

Thijs Zonneveld - De suikerspin en andere wielerverhalen


Paperback € 15,00

Auke Kok 1936 - Beste sportboek van 2016


Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de 'keizerin van Berlijn'. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Jesse Owens. De sprinter - en later SS'er - won tweemaal brons en werd door de pers gevierd als 'de snelste blanke op aarde'. Na de oorlog werden de Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor onze atleten? Hadden zij thuis moeten blijven, zoals onder anderen de bokser Ben Bril? Hoe waren de discussies vooraf en waarom zijn sommigen er hun leven lang gebukt onder gegaan? Tachtig jaar na dato beschrijft Auke Kok het fascinerende verhaal van de Nederlanders die naar Berlijn gingen.

Paperback € 20,00

Sjoerd Mossou - Friet met Van Basten


Sjoerd Mossou schrijft ook over de oudere voetballers zoals blijkt uit de volgende citaten uit zijn boek:

"Sommige voetballers hoeven 'De Aftakeling' maar in de ogen te kijken of ze stoppen acuut en raken geen bal meer aan, zoals Piet Keizer. Die stond aan de zijlijn bij een jeugdwedstrijdje, toen de bal toevallig zijn kant op rolde. Achteloos tilde de legendarische linksbuiten van weleer zijn voet omhoog. Jammer dan, zei Piet. Hij was gestopt."
"Het heeft geen zin je te verzetten tegen 'De Aftakeling', maar je kunt haar wel omarmen als een vriend. Accepteer het gewoon. Onderga het als een vent. Heb er vrede mee dat die linksbuiten bij je wegrent - en dat je 'm in geen honderd jaar meer in gaat halen. Laat je niet kisten, wil ik zeggen. Stop nooit met voetballen."


Uitgeverij De Bezige Bij
Paperback € 16,90

"Prof" de biografie van de Bredase voetballegende Kees Rijvers


In 1950 vertrok de 24-jarige voetballer Kees Rijvers samen met zijn vrouw naar Saint-Étienne, een wereldreis voor de eenvoudige schoenmakerszoon uit Princenhage. Hij was hiermee een van de eerste profvoetballers van Nederland. In zijn thuisland werd hem dat niet in dank afgenomen. "Uitschot", werden de profs door de KNVB genoemd. Rijvers was na zijn vertrek niet meer welkom in het Nederlands elftal, terwijl hij in Frankrijk zou uitgroeien tot de speler van het jaar. Over de grens beleefde hij ook een van zijn hoogtepunten als voetballer: tijdens de Watersnoodwedstrijd dwong een bijeengeraapt gelegenheidselftal van Nederlandse profvoetballers in Parijs het Franse team op de knieën. Na de invoering van het betaald voetbal in Nederland keerde Rijvers toch weer terug bij Oranje. Samen met Faas Wilkes en Abe Lenstra vormde hij het beruchte "Gouden Binnentrio". Na zijn voetbalcarrière werd Rijvers een succesvolle trainer.
De kleindochter van Kees Rijvers, Antje Veld schreef de biografie over haar grootvader.
Prijs van het boek: € 20,00

Thomas Dekker - Thijs Zonneveld

Thomas Dekker (1984) heeft genoeg van de leugens. Zijn echte verhaal is nog nooit verteld. De waarheid met al zijn slechte lelijke kanten moet maar eens naar buiten. De schaamte heeft het altijd gewonnen van de last die de kroonprins van het Nederlandse wielrennen met zich heeft meegedragen. Maar nu is er niets meer te verliezen.

paperback €20,-

De wereld volgens Gijp - Michel van Egmond

In het voorjaar van 2016 gebeurde er iets uiterst ingrijpends in het doorgaans zo kalme bestaan van René van der Gijp, iets dat zijn leven van de ene op de andere dag volledig op z'n kop zette. Niet voor het eerst verbleef bestseller-auteur Michel van Egmond juist gedurende deze periode in zijn directe nabijheid.

Het resultaat is het langverwachte en indringende vervolg op GIJP, het megasucces uit 2012: De Wereld volgens Gijp, een boek om te lachen en te huilen tegelijk.

De Wereld volgens Gijp laat de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen, in een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als bron van troost.
Drie hoofstukken uit het boek spelen zich af in het Bredase café De Bommel waar Ruud Gullit optrad.
Met belangrijke bijrollen voor onder anderen Ruud Gullit, Jan Boskamp, Rob Jansen, Maarten Spanjer en Mario Been.

Paperback € 20,00

Wilfried de Jong - Solo


Wielercolumns


Uitgeverij podium € 12,50

Jubileumboek "100 jaar NAC"

Dit omvangrijke jubileumboek over de geschiedenis van 100 jaar NAC is bijna geheel uitverkocht. De laatste nieuwe exemplaren zijn bij ons te koop voor de prijs van € 79,00

Kieft - Michel van Egmond


Bijna twintig jaar lang droeg voetballer Wim Kieft een groot geheim met zich mee.
Dat is nu voorbij.

Aan Michel van Egmond, auteur van de mega-bestseller GIJP, vertelde hij zijn onwaarschijnlijke verhaal.

KIEFT is het verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving. Tegen de demonen in zijn hoofd. Maar het is ook een hoopvol relaas over de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens.
Het is een boek vol zelfspot en trots. Triest en soms grappig tegelijk. Het gaat over Ajax, PSV, Oranje en uiteraard over die gedenkwaardige kopbal tegen Ierland in 1988. Maar het gaat ook over schuld en schaamte, over eenzaamheid en angst, over de druk, over het eeuwige onvermogen om te genieten van succes. En over de dagelijkse strijd die hij voert om clean te blijven.

Paperback € 19.95

Mountain Higher - Daniel Friebe


Extreme, onbekende en onvergetelijke bergritten in Europa

Uitgeverij Veltman
Gebonden groot formaat € 30.00

Laurens ten Dam door Robin van der Kloor


Journalist Robin van der Kloor heeft Laurens ten Dam een jaar lang gevolgd. Het resultaat is bovenstaande titel die half november verschijnt. In dit boek geeft Laurens ten Dam zich bloot. Ten Dam legt in dit boek alles op tafel. Zijn gedurfde mening, zijn bloedwaardes, zijn beruchte trainingsschema's, zijn kritiek op journalisten en collega's en zijn vurige wens om geloofwaardig te zijn. Voor hem is dit boek een poging nieuwe fundamenten voor vertrouwen te leggen. Voor de lezer is dit boek een kans om in de huid te kruipen en het lijden te ervaren van een der meest kleurrijke renners die het peloton kent.

Prijs € 17,95

Gijp - Michel van Egmond


Journalist Michel van Egmond beschrijft de opkomst, ondergang en wederopstanding van het mediafenomeen en ex-voetballer René van der Gijp. Het is een intiem protret van een geboren zondagskind, met aandacht voor zijn jeugdjaren, zijn spelerscarrière, zijn levensvisie, zijn humor en zijn "vliegende inzinking" zoals hij de burn-out die hem maanden van het scherm hield, zelf omschrijft.

Uitgeverij Voetbal International
Paperback € 19.95

Kop in de wind - Wilfried de Jong


Wilfried de Jong versmelt in Kop in de wind twee van zijn grote liefdes: schrijven en fietsen. In tien aanstekelijke verhalen stuurt hij een man met een fiets door wereldsteden, bergketens en Hollandse landschappen. Ondanks zijn voortdurende haast, heeft de man op elke tocht een wonderlijke ontmoeting.

Uitgeverij Podium
Paperback € 17.50

Ik, Zlatan


Zlatan Ibrahimovic vertelt zijn levensverhaal:
over zijn getroubleerde jeugd in een immigrantenwijk in Malmö, waar hij opgroeide voor galg en rad.
Over de trainer van FC Malmö, die zijn unieke talent zag en hem redde van een leven vol diefstal, drugs en geweld waarin hij dreigde af te glijden.
Over zijn transfer naar Ajax, waar hij doorbrak als speler van internationale allure, en waar de basis werd gelegd voor zijn verdere carrière, die hem achtereenvolgens bij Juventus, Inter, Barcelona en AC Milan bracht.

Paperback € 12.50

De man en zijn fiets - Wilfried de Jong


Wielerverhalen

Voor De man en zijn fiets maakte Wilfried de Jong een selectie uit zijn mooiste wielerstukken voor NRC en De Muur. Daarnaast schreef hij nieuwe verhalen. Over kasseien, lege bidons, aanrijdingen en mist op de Mont Ventoux.

Uitgeverij Podium
Paperback € 12.50

‘

Olav Mol - Een leven met Formule 1


In 1991 werd Olav Mol als verslaggever voor de leeuwen geworpen om de Grand Prix Formule 1 van Monaco te verslaan. Vijfentwintig jaar later is hij nog steeds dé verslaggever van Formule 1 op de Nederlandse televisie. In dit boek vertelt hij hoe hij in de Formule 1 verzeild raakte, wat hij zag en hoe zijn privéleven parallel met de races is verlopen. De beroemdste coureurs, de mooiste races, en de meest tragische ongevallen passeren de revue. We lezen over de entree van Jos Verstappen in het team van Michael Schumacher, de dood van Ayrton Senna en de spectaculaire opkomst van Max Verstappen. Weinig Nederlanders zagen de sport zo lang zo intensief van zo dichtbij als Olav Mol.

Paperback € 15,00